Köy idari bakımdan Adana’ya bağlıdır; Fakat Kayseri ve Kahramanmaraş il hudutları da beş kilometre uzaklıktadır. Coğrafi konumu itibarıyla iki dağın arasında yer alan İğdebel köyünün, ismini yörede bol miktarda bulunan iğde ağaclarından aldığı tahmin edilmektedir.
İğdebel 2. Abdulhamit zamanında Kafkasya'dan İstanbul'a oradan Adana ve Kozan'a gelerek yerleşen, ancak Kafkasya'yı andırdığı için daha sonra Tufanbeyli'ye göçen ailelerden kurulmuştur.
Civardaki diğer Kafkas kökenli köyler: Tufanbeyli köylerinden Polatpınar (Abaza), Akpınar (Abaza), Kayapınar (Kaberdey), Koçcağız (Kaberdey), Kayseri-Sarız'a bağlı Karakoyun (Kaberdey), K.Maraş-Göksun köylerinden Mehmetbey (Abzeh) Mahmutbey (Abzeh) ve Tahirbey (Abzeh).Köyün geleneklerini kafkas motifleri oluşturmaktadır. Başlıca yemekleri, suböreği, çerkes tavuğu, lokma ve mırıpa' dır.
Adana iline 211 km, Tufanbeyli ilçesine 25 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. 1620 rakımlı köyde kış ayları çok sert geçmektedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Arazinin tamamı kıraç olduğu için buğday, arpa ve nohuttan başka bir şey üretebilmek kolay değildir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi Kanalizasyonu tamamlanmış ve 2009 kasım itibriyle kullanılmaya başlanmıştır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.