Çotlu mahallesinin coğrafyası genellikle ılıman iklim hakimdir kışın ılık ve yağışlı hava egemendir. Çotlu mahallesi tarım mahallesi olma özeligi gösterir tarım oradaki herkesin geçim kaynağını doğrudan ve dolaylı yoldan oluşturur hayvancılıkta vardır ancak tarım kadar fazla yaygın degildir son yıllarda köy mısır tarımı yaygın olmaya başlamışken ancak yavaş yavaş pamuk tarımı yapılmaya başlanmıştır gerek pamuğun toplama makinası çıkması gerekse devlet tarafından özendirici politikalar yapılması üzerine Çukurova yine pamuk tarlalarıyla anılacak zeytinde son yıllarda gelişme göstermiştir yer şekillerinde mahallede düz bir ova şekli gösterir engebesizdir mahallede fazla orman yoktur hep tarım tarlalarıyla görülür.
Adana Yüreğir Çotlu Köyü Resimleri
Çotlu köyü hangi ilimizdedir?Çotlu köyü hangi ilimizdedir?Çotlu köyü haberleri için tıklayın! Çotlu köyünde kaç kişi yaşamaktadır? Çotlu köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Yüreğir Çotlu köyüne nasıl gidilir?Çotlu köyünde vefat edenler?
Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ve özellikle yazın oldukça sıcaktır ama nemli bir hava söz konusu değildir. Hava sıcak ve serin geçmektedir. Kışları ise az yağmurlu ve soğuk geçmektedir.
Çotlu Mahallesinin gelenekleri: örneğin kınada gelinin kafasında şeker kırılır kırılan şekerde evlenmemiş kızlara yedirilir, Mesela boş beşiği sallama, bebekte baş ağrısı meydana gelir denir. Evlenecek kızın yakınları nişan günü damat gelini almaya geldiği zaman para vermeden gelini göstermezler yani vermezler ve nişan, kına kız evi önünde olur.Geleneklerine oldukça bağlıdırlar.Akrabalık bağları güçlüdür. Yemekleri ise: örneğin düğün yemekleri genelikle yüzük çorbası dövme pilavı kuru fasulye olur tabi toplu yemekler içinde geçerlidir. nişan kına kız evini önünde olur.
Yörük Oğuz Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Köy öz be öz Türk mahallesidir. Köy 1800'lü yıllarda Bozdoğan Türkmenleri Aşiretinin ÜÇOK boyundan olan YÖRÜK ÖMER denilen biri tarafından kurulmuştur.Birinci dünya savaşında ermeni mezalimiyle karşı karşıya kalan köy halkı arasında Ceyhan nehrinin bulunduğu güneydoğusundaki 8–10 km mesafedeki Cebennur sıradağlarına kaçmıştır.Bu olaya o yörede Kaç Kaç denilmektedir.Daha sonra kendi aralarında örgütlenerek ermeni mezalimine son vermişlerdir.
Çotlu, Adana ilinin Yüreğir ilçesine bağlı bir mahalledir.