Adanalı Gazetecilerden Çanakkale Çıkarması

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Çanakkale Şehitliği ve Anıtlara ziyaret düzenlendi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Çanakkale Şehitliği ve Anıtlara ziyaret düzenlendi.

Sarıçam Belediyesi'nin ulaşım ve konaklama desteği verdiği geziye, bir otobüs dolusu ÇGC üyesi gazeteci ve ailesi katıldı. 18 saat süren otobüs yolculuğunun ardından Çanakkale'ye ulaşan gazetecilere, kentte yaşayan Adanalı sanatçı Serhan Kelleözü de eşlik etti. Çanakkale'de yaşanan kahramanlık destanını yerinde gören gazeteciler, duygu dolu anlar yaşarken, gezi kılavuzluğunu yapan Gelibolu Yarımadası Alan Kılavuzu Emekli Kıdemli Binbaşı Yavuz Çorbacı'nın sunumu ile de zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı.

İlk olarak Çanakkale Boğazı'ndan feribotla Avrupa Yakası'na geçen gazeteciler, Kilitbahir, Namazgah Tabyası, Rumeli Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşı Anıtı, Çanakkale Şehitleri Abidesi, Seddülbahir Köyü ve Kalesi, Ertuğrul Koyu ve Yahya Çavuş, Anzak köyü, Mehmetçiğe Saygı Anıtı, Kanlı Sırt, Kırmızı Sırt, 57. Alay Şehitliği, Mehmet Çavuş Anıtı, Conk Bayırı, Anafarta köyleri, Anafarta Ovası, Kabatepe Müzesi, Eceabat gibi önemli noktaları gezdi.

Emekli Kıdemli Binbaşı Yavuz Çorbacı, 57. Piyade Alayı Şehitliği önünde yaptığı konuşmada,Fikret Tunç'un "Mehmet Toprak Oldu" şiirini coşkulu bir şekilde okuyarak, gazetecilere 1915 Çanakkale'sini yeniden yaşattı. Binbaşı Yavuz Çorbacı, yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Ülkemizin her yeri savaş alanıydı. Her yerde mücadele ettik bu vatan için. Ama başlangıcı işte Çanakkale. Çanakkale bizim olmazsa olmazımızdır. Bir başlangıçtır. Mustafa Kemal'in doğduğu cephedir burası. Komutanlık meziyetleri burada ortaya konmuştur. Mehmetçiğe liderlik etmiştir. Bizim için dünyevi liderimiz pozisyonundadır. İkinci plana atılacak bir isim değildir. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak herkes, Çanakkale'yi gelip görmelidir. Hangi koşullar altında, bütün imkansızlıklara, yokluklara rağmen dünya devlerine karşı direnip bir karış toprak vermemecesine canını feda eden o Mehmetçiklerin mücadelesine tanık olmak durumundadır. O yüzden Çanakkale bizim için bir başlangıçtır. Diğer yönden Çanakkale tüm dünyaya insanlık dersi verdiğimiz cephedir. Hatta dünya siyasi coğrafyasını şekillendiren cephedir Çanakkale. Mehmetçiğin bağımsızlık mücadelesini gören sömürge devletler, Millet olma onurunu buradan aldılar. Döndüler, bağımsızlık mücadelesi verdiler. Onlar da devlet oldular; millet oldular."

Çanakkale şehir merkezi ve Aynalı Çarşıyı'ya mini bir tur düzenleyen kafile, kent merkezine yaklaşık 35 km mesafede bulunan truva ören yerlerini de gezdi. Yaklaşık 39 kişiden oluşan Adana kafilesi, Truva Antik Kenti içerisindeki Truva Atı, Truva şehri katmanları, Truva Müzesi, Athena Tapınağı ve Truva surlarını görme şansı da buldu. Assos Antik Kentini de gezen kafile, burada Hüdavendigar Cami ve Köprüsü, Athena Mabedi gibi yerleri de gördü.

Gezi boyunca telefonla gazetecilere eşlik edip, selamını ileten Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ'a sunduğu gezi imkanından ötürü teşekkür eden Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, "Manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı yerde, ecdadımızla gazeteci dostlarımız ve ailelerini buluşturmak istedik. Gezimizde bize ulaşım ve konaklama desteği sunan Sarıçam Belediye Başkanımıza meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum. Bir kez daha gördük ki, bu topraklar kolay kazanılmamış. Bizde atalarımızın 101 yıl önce büyük bedellerle bu vatanın bizlere emanet edildiğini görerek, o ruhu tekrar yaşadık. Özellikle gençlerimizin ecdadımızı daha iyi tanıması için bu tür etkinlikleri sürekli düzenlenmesi gerekir. Gezimize katılan ÇCC üyelerimiz ve ailelerine de teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.