Şambayat Köyü Hangi ilimizdedir?
Şambayat köyü haberleri için tıklayınız! Şambayat köyünde kaç kişi yaşamaktadır?
ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
Şambayat, Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı bir beldedir.Cumhuriyetin ilanıyla, önce Malatya iline daha sonra Gaziantep iline, ardından tekrar Malatya iline bağlanmışttır.
1954 yılında Adıyaman’ın il olmasıyla Besni ile beraber Adıyaman iline bağlanmıştır. Şambayat uzun yıllar Nahiye Müdürleri tarafından yönetilmiş; 4 Mayıs1969 tarihinden itibaren belediyelik olmuştur.
Kasabanın ilk Nahiye Müdürü Mullahmet Halil İbrahim'dir.[kaynak belirtilmeli] İlk belediye başkanı Recep Bilgiç'tir. Şambayat kasabasına elektrik 1977 yılında verilmiş, telefonun 1930’lardan itibaren karakolda olduğu bilinmektedir.
1927 yılında, o zamanki adıyla Malatya İli Besni İlçesi Şambayat Köyünde "Şambayat İlk Mektebi" olarak eğitim-öğretime başlamıştır. 1927-1928 Ders senesinde yaklaşık 25 öğrenci kayıt yaptırmış, bunlardan 12 kişi 3 yıllık eğitimin sonunda "İlk Tahsili Bitirme Şehadetnamesi" ile mezun olmuşlardır.
Şambayat İlk Mektebi, 1950’den sonra İlkokul olarak eğitim-öğretime devam etmiştir. Bu durum 1996’ya kadar böyle sürmüştür. 1996-97 Eğitim-öğretim yılından itibaren 8 yıllık kesintisiz eğitim ile birlikte okulumuz, Şambayat Merkez İlköğretim Okulu adını almıştır.
Şambayat Merkez İ.Ö.O başlangıçtan günümüze kadar 4 bina değiştirmiştir. Nüfusa paralel olarak öğrenci mevcutlarının çoğalmasıyla beraber, derslikler yetersiz gelmiş, yeni dersliklere ihtiyaç duyulmuştur.
1958 yılında, şu anda okulun bahçesinde atıl durumda bulunan, 4+1 derslikli 2 bina yapılmış, uzun yıllar burada eğitim öğretime devam edilmiştir. Son olarak halen eğitim-öğretim yapılan bina 1994 yılında inşa edilmiştir.
Tek katlı olarak inşa edilen binanın üzerine sonraki yıllarda 2. ve 3. katlar ilave edilmiştir. Böylece, 3 katlı, 11 derslik, 3 idari oda, 1 öğretmenler odası ve 1 de kütüphane odasından müteşekkil okul meydana gelmiştir.
Yaklaşık 12 yıl atıl durumda olan eski bina 2006 güz döneminde Milli Eğitim Müdürlüğümüzün onarım planına alması ile Aralık ayında onarılarak eğitime kazandırıldı.
1988 yılına kadar Şambayat Kasabasında (Şambayat Merkez İlköğretim Okulu) adında bir okul varken, kasabanın genişlemesi ve çevre köylerden göç alması sonucu ikinci bir ilköğretim okuluna ihtiyaç duyulmuştur.
1988 yılında Şambayat Fatih mahallesinde üç derslikli olarak Atatürk İlkokulu adını alan şu andaki Şambayat Atatürk İlköğretim okulu yapılmıştır.
Okulun arsası hayırsever vatandaşlar tarafından satın alınmış ve Milli eğitim Bakanlığına bağışlanmıştır. 1996/1997 eğitim öğretim yılında okulun derslikleri yetmeyince ikinci katına dört derslik daha ilave edilerek derslik sayısı yediye çıkarılmıştır.
1998 yılında üçüncü katına dört derslik daha ilave edilmek suretiyle şuandaki on bir derslikli ilköğretim okulumuz oluşturulmuştur.Şambayat Kasabası Güney Doğu Anadolu Bölgesinde (Orta Fırat Bölümünde), Adıyaman ilinin batısında, Adıyaman’a 24 km. mesafede Adıyaman’ı batı illerine bağlayan devlet karayolunun üzerinde; Besni ilçesinin doğusunda, Besni’ye 23 km. mesafede Besni-Adıyaman karayolu üzerinde, 630 m. rakımlı bir yerleşim birimidir.
Şambayat, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu iklimlerinin karışımı tipik bir iklime sahip olan kasabamız; kışları soğuk ve yağışlı yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Yaz mevsiminde sıcaklık ortalama 30-40 derece arasında seyreder.
Kasabanın geçmişteki adını duyurduğu iki önemli ürünü üzüm ve karpuzdur. Daha sonraki yıllarda bunlara Antep Fıstığı da eklenmiştir.
ŞAMBAYAT KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ŞAMBAYAT KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ
BESNİ İLÇESİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
Şambayat köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Besni Şambayat köyüne nasıl gidilir? Şambayat köyünde vefat edenler?
Şambayat köyü resimleri,Şambayat köyü Videoları,Şambayat köyü facebook,Şambayat köyü geçim kaynağı nedir?
Şambayat köyünde düğünler nasıl yapılır? Besni ilçesinde doğan ünlüler?