Sarıkaya Köyü Hangi ilimizdedir?
Sarıkaya köyü haberleri için tıklayınız! Sarıkaya köyünde kaç kişi yaşamaktadır?
ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
Sarıkaya, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.Sarıkayadan önceki ismi Hementildir. Hementil adı Roma İmparatorluğu tarafından köyün bitişiğindeki höyüke(tepe) verilen addır. Daha sonra bu isim köye verilmiştir.
Cumhuriyet kurulduktan sonra köyün adı 31.07.1970'te Sarıkaya olarak değiştirildi.Genel itibariyle besni köy kültürü ve adıyaman kültürü bir arada bulunmakla beraber.Son yıllarda kırsal nüfusun hızla azalması teknolojik tarıma geçilememesi ve tütün üretiminde kota sistemine geçilmesi sebep şehir .
AdıyamanBesni Köyleri paylaşan: skuzan
Köyde genel itibariyle kürtçe ve türkçe bir arada konuşulsada son yıllarda özellikle küçük çocuklarla türkçe konuşulması köyde traji komik olayların(ihtiyar ve torunların birbirini anlamama sı gibi ) ve çarpık bir kültür yapısının doğmasına sebep olmuştur.
Özellikle iş bulmak için kıbrıs 'a giden gençler kendi kimlik ve kültürünü bünyeleri müsaitmiş gibi unutup köy kültürünü ve değerlerin geri plana atılması önemli sebepler arasında olmuştur.
KÖYÜN YEMEKLERİ-içli köfte, çiğ köfte, sarma, katma, kılor (bazlama),kılori tırşe(mayalı ekmek),tırşık (türlü),basala yani qılotiki tırşe gibi başlıca yemekleridir .ayrıca üzüm pekmezi,bastık,kırma(kesme) meşurdur.
Adıyaman iline 45 km, Besni ilçesine 33 km uzaklıktadır.genel itibariyle düz bir ova üzerinde kurulan köy çok verimli tarım alanları olmasına rağmen köye bir türlü sulama sistemi getirilmediğinden kurak toprakta buğday,arpa ,mercimek gibi getiririsi olmayan ürünler yetirştirilmektedir.
Köylünün kendi çabasıyla kurdurğu sondaj sistemiyele sulak arazide karpuz,üzüm,pamuk,mısır gibi ürünlerde yetişmektedir .Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisinde gibi görünse de genel olarak akdeniz iklimi özelliğine daha yatkındır.
Kışlara sert olmayan bir kış (akdeniz iklimi) yazlırı ise kuru ve aşırı bir sıcaklık(karasal iklim) vardır. Özellikle son yıllarda Atatürk barajı gölünün etkisi bariz olarak akdeniz iklim özelliği göstermektedir.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Tarım:Genellikle köydeki toprakların verimli olmasından dolayı daha çok sulu ürünlere önem verilmiştir. Bunlar pamuk, mısır, karpuz, kavun, buğday, arpa, kırmızı mercimek ayrıca köyde fıstık ve üzüm bahçeleri bolca bulunmaktadır.
Hayvavancılık:Küçük baş, büyük baş ve kümes hayvancılığı yapılmaktadır.Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2014- Mustafa Ayhan ( 30 mart secimlerinde ikinci kez secilmistir)2009 - Mustafa Ayhan
2004 - Abdullah Sancar
1999 - Halil Avcı
1994 - Halil Avcı
1989 - Mehmet Atalay
1984 - Mehmet Atalay
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur.
Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefonsantrali vardır.yeni gelişme olarak saglik ocagimiz tadilattan gecmek üzere yetkililer tarafindan bir heyet gelmiştir.
SARIKAYA KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
SARIKAYA KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ
BESNİ İLÇESİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
Sarıkaya köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Besni Sarıkaya köyüne nasıl gidilir? Sarıkaya köyünde vefat edenler?
Sarıkaya köyü resimleri,Sarıkaya köyü Videoları,Sarıkaya köyü facebook,Sarıkaya köyü geçim kaynağı nedir?
Sarıkaya köyünde düğünler nasıl yapılır? Besni ilçesinde doğan ünlüler?