Adıyaman’da Dolandırıcılık Uyarısı

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürü Ali Soydan, yaşanan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyararak daha dikkatli...

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürü Ali Soydan, yaşanan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyararak daha dikkatli olmalarını istedi.

Asayiş Şube Müdürü Ali Soydan, her geçen gün dolandırıcıların taktik değiştirdiğini vurgulayarak, söyledikleri hiçbir şeye kanılmaması gerektiğini söyledi. Şüphelenilen durumlarda en yakın polis merkezine müracaat edilmesini isteyen Müdür Soydan, "Türkiye genelinde dolandırıcılık olayını yapan şahıslara baktığımız zaman Şanlıurfa'nın Akçakale nüfusuna kayıtlı oldukları görülüyor. Yani vatandaşlarımızı arayarak baş komiser, savcı, hakim, asker olarak tanıtan kişilere baktığınız da genellikle Akçakale nüfusuna kayıtlı olduğu ortaya çıkıyor. Bu şahıslar Türkiye'nin değişik illerinde bulunan insanları aramak suretiyle, bir kuyumcu soygununda kimlik fotokopisinin bulunduğunu, altınların evde olup olmadığına dair eve polis göndereceklerini söylüyorlar. Tabi doğal olarak eve gelen şahısları da vatandaşlarımız polis sanıyor evinin bütün kapılarını kendilerine açıyorlar. Bu şekilde ikametlere giriyorlar" dedi.

En revaçta taktik FETÖ ismi

Şube Müdürü Ali Soydan, son dönemlerde en sık kullanılan yöntemin ise FETÖ ismi kullanılarak, yapılan dolandırıcılık olduğunu ifade etti. Soydan, "Son zamanlarda dolandırıcıların yeni taktiği FETÖ ismini kullanıyorlar. Vatandaşı arayarak "FETÖ listesinde isminiz var" diyerek vatandaşı korkutuyorlar. Bu listede bir yanlışlık varsa sizin adınızı listeden çıkarabiliriz gibi söylemlerde bulunarak, banka hesaplarınızda bulunan paralarınızın başka bir hesaba aktarılması gerektiğini kaydediyorlar. Hesap aktarıldıktan sonra paranızı emniyetten alacaksınız gibi konuşmalar yaparak vatandaşları dolandırıyorlar. Bu dolandırıcılar, kişinin paralarını ya bir hesaba aktarma şekliyle yapıyorlar yada direk dolandırdığı adam ile temasta bulunuyorlar. Vatandaşın değerli eşyalarını ağaç altına, çeşme yanına, çöp kovasına bıraktırmak suretiyle dolandırıyorlar. Zaten görüşme bittikten sonra dolandırıcıların telefonlarına bir daha ulaşılamıyor hemen iptal ettiriliyor. Ya bıraktırma şeklinde vatandaşlardan değerli eşyaları alıyorlar ya da yada belirledikleri PTT hesabına, banka hesabına para aktarmak suretiyle vatandaşları yine dolandırabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Banka ve PTT çalışanlarına çağrı

Soydan, özellikle banka ve PTT çalışanlarına çağrıda bulunarak, sürekli telefonla konuşan kişilere karşı dikkatli olmalarını istedi. Soydan, "Banka ve PTT çalışanları kendilerine gelen ve sürekli telefonla görüşen vatandaşlara dikkat etmesi lazım. Kulağında telefonla görüşüp aynı zamanda işlem yapmak isteyen vatandaşların işlemlerini yapmasınlar. O tür vatandaşlarımızı oyalayıp emniyete bilgi versinler. Vatandaşın telefonla görüştüğü kişi muhtemelen dolandırıcıdır. Çünkü dolandırıcılar parayı alana kadar telefon bağlantısını sonlandırmıyorlar. Dolandırıcılar dolandırdıkları adamı kimse uyarmasın diye telefondan bilgi verilmesin diye telefon konuşmasını bırakmıyorlar. İşte banka ve PTT'de görevli veznelerin kulağında telefonla konuşan ve aynı zamanda işlem yapmak isteyen vatandaşlara karşı duyarlı olmaları lazımdır. En azından dolandırıcılık olayı gerçekleştirilmez ve vatandaşımızı mağdur olmaktan kurtarmış oluruz" şeklinde konuştu.

Dolandırılan vatandaşlara çağrı

Dolandırılan vatandaşlara da çağrıda bulunan Ali Soydan, vakit kaybetmeden emniyet güçlerine başvurmalarını istedi. Soydan, "Vatandaşlarımız dolandırıldığını anda zaman kaybetmeden her hangi bir kolluk kuvvetine başvurup durumu söylesin. En azından savcılık talimatıyla dolandırıcıların kullandığı hesap dondurulabilir. Hesaba bloke konulduğunda dolandırıcılar o yatıran parayı çekemeye bilirler. Ve savcılık tarafından bloke kaldırılır vatandaşımızın parası savcılık tarafından geri iade edilir. Yani burada zaman oldukça önemli hızlı hareket etmek gerekiyor. Çünkü dolandırıcılarda çok hızlı harekete ediyorlar. Hesaba para aktarıldıktan en fazla birkaç dakika içerisinde dolandırıcılar o parayı geri çekiyorlar. Yani o para saatlerce hesapta beklemiyor. Bu konudan dolayı vatandaşlarımız oldukça dikkatli olsunlar" dedib

"Vali, hakim, polis ve asker asla para talep etmez"

Ali Soydan, vali, hakim, polis ve askerin asla para talep etmeyeceğini hatırlatarak, "Eğer böyle bir durumla karşılaşıldığı esnada en yakın polis merkezine başvurulmalıdır. Valilikten arıyorum yardım yapacağız gibi para talebinde bulunan kişilere yönelik vatandaşlarımız eğer yardım etmek istiyorlarsa valilikten konuyu araştırıp makbuz karşılığında yardım yapsınlar. Telefon üzerinden yardımda bulunmasınlar" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.