Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, "Likit Biyopsi" yapan Türkiye'deki üç merkezden biri oldu.
ADÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökay Bozkurt, Yrd. Doç. Dr. Seda Örenay Boyacıoğlu ile genetik analizleri, likit biyopsi ile gerçekleştirilen hasta ve yakınları, Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'ı makamında ziyaret etti.
Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'a akciğer kanserinin erken tanısına ve bireye özel tedavisine olanak sağlayan likit biyopsi konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Gökay Bozkurt, "Tanı ve tedavide, klasik olarak tümör biyopsisi kullanılmaktadır. Fakat uzmanlık gerektirmesi, tekrarlanabilirliğinin az olması, her olguda gerçekleştirilememesi, sadece örneğin alındığı bölgeyi yansıtması gibi çeşitli kısıtlamalar sebebiyle, kanser tanı ve takibinde yetersiz kalmaktadır. Likit biyopsisinde; kan, idrar gibi vücut sıvılarında tümöre ait serbest DNA'lar izole edilerek, tümör genleri belirlenebildiği için, hastalığın moleküler takibi mümkün olmakta ve bu kısıtlamalar ortadan kalkmaktadır" dedi.
Türkiye'deki likit biyopsi işlemini yapan İstanbul'daki Acı Badem Sağlık Grubu ve Ankara'daki Anadolu Sağlık Merkezi'nin (ASM) yanı sıra ADÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Bölümünün akciğer kanseri hastalarının tanı, prognoz ve tedavisine yönelik, kan serbest DNA'sından EFGR mutasyonu tarama testlerine başlayan, Türkiye'deki 3 merkezden biri olmayı başardığına dikkat çeken Prof. Dr. Bozkurt, "Tanı ve tedavi seçimi için, belirleyici olan genetik analizler sayesinde, tüm dünyada "Kişiye Özel Tıp" uygulamaları başlamıştır. Klinikte veya patoloji gibi laboratuarlarda tanı konulamayan olgulara, genetik analizler sayesinde, doğru tanı konulabilmesi nedeniyle, pek çok laboratuvar branşı genetik alanına kaymak istemektedir. Bu nedenle vizyon sahibi sağlık kuruluşlarında, eksikliklerini kapatmaya çalışan laboratuvar branşlarına değil, eksiklikleri kapatan genetik bilimine yatırım yapılmaktadır. Likit biyopsisi için, farklı illerden genetik laboratuvarımıza olgular gönderilmektedir ve zamanla artması beklenmektedir" diye konuştu.
Genetik analiz için, kendilerine solid biyopsi yapılmasına gerek kalmaksızın, likit biyopsi yapılma olanağı sağlanan ve Antalya'dan gelen üç hasta ile bir yakını ise Prof. Dr. Cavit Bircan'a teşekkürlerini iletti.
Hasta ve yakınlarıyla bir süre sohbet eden Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan ise, her zaman hastaların yanında olduklarını belirterek kendilerine acil şifalar diledi.
İHA