Afad Başkanı Bilden İle Ekvator Güvenlik Koordinatörü Bakanı Vera İkili Görüşmede Bulundu

AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, "Ülkemize sığınmak zorunda kalan 3 milyon Suriyeli ve Iraklı mültecinin yaklaşık 300 bini kamplarda kalmakta. Bazı kamplarımızda...

AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, "Ülkemize sığınmak zorunda kalan 3 milyon Suriyeli ve Iraklı mültecinin yaklaşık 300 bini kamplarda kalmakta. Bazı kamplarımızda 30 bine yakın mülteciyi misafir etmekteyiz. Bu güne kadar 3 milyon mülteci için toplamda yaklaşık 25 milyar dolar para harcadık" dedi.

AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden ile Ekvator Güvenlik Koordinatörü Bakanı Cesar Navas Vera, Ekvator'un Başkenti Kito'da ikili görüşmede bulundu. Bakanlık binasında gerçekleşen görüşmede AFAD sistemi ile ilgili Vera'ya bilgi veren AFAD Başkanı Bilden, "Ekvator ile Türkiye'nin kaderleri şüphesiz ki büyük benzerlikler taşıyor. Bu iki ülkede tarihleri boyunca depremlerden büyük zararlar gördü. Örnek vermek gerekirse Türkiye'de 99 Marmara Depremi ile yaşanmışken, Ekvatorda bu yıl 16 Nisan'da benzer bir kaderle baş başa kaldı. Hayatta bazı musibetlerden güzel sonuçlar çıkabiliyor. Bizim bir prensibimiz var. Bir ülkeye yardım yapacağımız zaman yapılacak yardımı o ülkeden temin ediyoruz. Bu sayede de hem o ülkeye yardım yapmış oluyoruz hem de ekonomisine katkı yapıyoruz. Bildiğiniz üzere Ekvator'da gerçekleşen Deprem sonrasında da benzer bir yöntem uyguladık" diye konuştu.

Haiti'de yaşanan Mattew Kasırgası sonrasında Türkiye'nin Haitililerinde yanında olacağının altını çizen Bilden, "Burada hazır sizde bahsetmişken belirtmek isterim ki, Türkiye olarak bizde Haiti'ye 100 bin Amerikan doları yardım yapacağız. Haitili makamlarla temaslarımız sonrasında bizden çimento konusunda bir talepleri oldu. Bir kaç ay İstanbul'a döndükten sonra bu konuda çalışmalara başlayacağız. Bizim İnsani Yardımlar konusuna Türkiye olarak bakış açımız hem insani yardım hem de ülkeler arasındaki dostluğu pekiştirmek için bunu yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

"AFAD bir dünya markası oldu"

AFAD'ın bir dünya markası olduğuna dikkat çeken Bilden, "AFAD modelini iletişimde olduğumuz ülkelere önermekteyiz. Çok sayıda ülke bu sistemi örnek alarak sistemlerini revize etti. Kısaca bu sistemi izah etmem gerekirse, aradaki prosedürlerin hepsini kaldırdık. Yani direkt olarak Başbakana bağlı olarak çalışıyoruz. Tüm kamu kurum ve kuruluşları bizim verdiğimiz talimatları yerine getirmek zorundalar. Deprem, sel, heyelan gibi afetler gerçekleştiğinde biz AFAD olarak ilk önce olaya müdahale ediyoruz. Sonrasında siyasi makamlara haber veriyoruz. AFAD modelinde son teknolojiye sahip ekipman ve yazılımları kullanıyoruz. AFAD sistemini sizin de benimsemeniz açısından Ekvator makamlarınızdan uzmanlarınızı ülkemize bekleriz. Ayrıca belirtmek isterim ki, öğrendiğim kadarıyla şu anda hala depremden sonra kurulan kamplarınızda 6 bin civarında insan kalıyor. Bu insanların herhangi bir ihtiyacı olması durumunda elimizden geleni yaparız" diye söyledi.

"Türkiye'deki mülteciler için 25 milyar dolar harcadık"

Suriye'deki iç savaş neticesinde Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan mülteciler hakkında da konuşan Bilden, "Ülkemize sığınmak zorunda kalan 3 milyon Suriyeli ve Iraklı mültecinin yaklaşık 300 bini kamplarda kalmakta. Öyle ki bizim bazı kamplarımızda 30 bine yakın mülteciyi misafir etmekteyiz. Bu güne değin bu söz konusu 3 milyon mülteci için toplamda yaklaşık 25 milyar ABD Doları para harcadık" diye konuştu.

Ekvator Güvenlik Koordinatörü Bakanı VERA, "Türkiye'nin ve AFAD'ın deprem zamanında bize en çok ihtiyacımız olan ürünleri temin ettiği için teşekkür ederim. Deprem gibi olumsuz bir sebep olan depremle gerçekleşmesine rağmen iki ülkenin beraberce iyi işler yapacağını görmesine sebep oldu. Ekvator ile Türkiye arasındaki ilişkiler geç başlamış olabilir fakat bu iki ülkenin beraberce iyi işler gerçekleştireceğini gördük. Sizin bize yaptığınız yardım sonrasında biz de sizi örnek alıp Haiti'de gerçekleşen Mattew Kasırgası sonrası bu ülkeye yardım elimizi açtık" ifadelerini kullandı.

Vera, "Sizin deneyimlerinizi paylaşmayı çok isteriz. Sizin için olmasa da Türkiye kamplarında kalan 300 bin mülteci bizim için gerçekten çok şaşırtıcı. Deprem sonrası kamplarda kalmak zorunda olan bu 6 bin vatandaşımızın da önümüzdeki yıl evlerine kavuşturulmasını amaçlamaktayız. Bu deprem bizim için ilginç bir deneyim oldu. Bu vesileyle Güney Amerika ülkelerinin büyük sorunların altından tek başlarına kalkamayacaklarını ve Türkiye ile ilişkilerimizi daha da sıklaştırarak iyi bir iş birliği yapacağımızı anladık" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye yönelik yeni bir nüfus hareketinin gerçekleşebileceğini söyleyen AFAD Başkanı Bilden, ülkemize yönelik gerçekleşebilecek olası bir göç hareketinde sınırımızın diğer tarafında güvenli bir bölge oluşturup gelecek mültecilerin burada kuracağımız kamplara yerleştireceklerini sözlerine ekledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları