Çevlik Köyü Hangi ilimizdedir?
Çevlik köyü haberleri için tıklayınız! Çevlik köyünde kaç kişi yaşamaktadır?
AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
Çevlik, Afyonkarahisar ilinin Başmakçı ilçesine bağlı bir köydür.Asıl adı Tepe olup,evlerin ve bahçelerin etrafı yüksek taşlarla çevrili olduğundan dolayı sonradan resmi kayıtlarda Çevlik denmiştir.
Bugün için Başmakçı ilçesine bağlı olan köy, önceden Dazkırı ilçesinin köyü idi.1988 de Başmakçının ilçe olmasıyla Başmakçıya bağlanmıştır.Köyün tarihçesi eski olup yörük-türkmen köyüdür(Türkmen -Yörükani) HOZER Yörükleri (Antalya Alanya Hacıkerimler), Horzum yörükleri ve Emerler çoğunlukta olmakla birlikte Tatoğlu oymağından ailelerde mevcuttur.
Horzumlar orta asyadan en son gelen atlı silahlı gruplar olarak,Kumalar yaylasına yerleşmişlerdir.Ancak kıtlık zamanında Kitiş beyleri vergiyi artırmış, bunun sonucu kitiş beyleri ile horzumlar arasındaki Sütlaç köyü yakınlarında silahlı kavga olmuştur.
Kitiş beyleri donbay ovasına çekilmek zorunda kalmıştır. Dinar ovası ve batısı Maymun dağına kadar olan kısım Horzumlara verilmiştir.Akkoyunlu ve Halaç arasında yerleşen Horzum beyi Mehmet bey,oğulları ve kardeşlerini etraftaki köylere yerleştirmiştir.
Bunun yanında Adana,Konya, Aydın ve Denizli ye kadar giden Horzum oymakları bu köylere yerleşmişlerdir.Bugün Dinar,Başmakçı,Evciler,Dazkırı da birçok köyde horzumlar vardır.Bunların bir kısmı birbirine yakın akrabalardır.
Diğer Çevlik ahalisi konar göçer yörük olup,geniş otlaklarından dolayı buraya yerleşmiştir.Afyonkarahisar'ın merkezine 140, Başmakçı ilçesine 12 km uzaklıktadır.Etrafında Hırka köyü,Yelalan köyü,Akkoyunlu köyü,Bademli köyü ve Başmakçı ilçesiile çevrilidir.
Köyün temel geçim kaynağı hayvancılıktır.Bozkır bitki örtüsüne sahip olan köyde tahıl tarımı yapılır.Arazileri geniş olmakla birlikte son zamanlarda bir çok tarla meraya çıkarılmış olup,tarım yapılamamaktadır.
Etrafa hakim bir tepede kurulan Çevlik adı gibi yazları dinlenme yeri olarak özellikle akşamları Acıgöle karşı manzarası güzeldir.Köyde fazla ağaç yoktur.(Okul ve mezarlık çevresi hariç-Eskiden çok güzel taş bina okulu vardı ama şimdi ???)olan ağaçlar ise badem ağacı ve birkaç söğüttür.
İçme suyunu kuyulardan temin eder.Gedikler,Oçanlar,Kazanoğlu,Bölükler,Köyönü,Gavur deresi,Kuyular, gibi mevkileri vardır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Kışları soğuktur.yazları da sıcaktır.Ancak çok rüzgar alan bir yer olması sebebiyle aşırı sıcak yaşanmaz.Yağış miktarı azdır.
EGE BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Köyün nüfusu:
2007 87
2000 113
1990 166 dir.
Köyün gelenek ve görenekleri yörük kültürünün özelliklerini yansıtır.Teke yöresi oyun havaları oynanır.Harmandalı Zeybeği,Köroğlu, Sepetçioğlu,Bas bas başlıca oyun havalarıdır.Yemek kültürü açısından tarhana çorbası,etli bulgur pilavı,turşusu,keşkek,ayran ve tereyağı,koyun peyniri ve çökelek başlıca lezzetleridir.
Misafire İzzet-i ikram etmeyi severler.Köy kırsal olmasından dolayı çok göç vermiş başta Denizli,Aydın,Antalya ve etrafta birçok yerleşim alanlarına gitmişlerdir.Bu köyden ayrılıp devlet ve özelde önemli mevkilerde hizmet eden Tepeliler mevcuttur.
Yanmaycak ocağa,Çıra kütüğü atsan yanmaz!-Şapdan olur mu şeker,Cinsine tükürdüğüm cinsine çeker!-Gar yağdı çoraklar örtüldü,Eski si....ler şimdi gurtuldu! gibi birçok halk sözleri söylenir.Köyün ekonomisi tahıl tarımı ve (koyun yetiştiriciliği)hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ama kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
ÇEVLİK KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ
AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
Çevlik köyü resimleri,Çevlik köyü Videoları,Çevlik köyü facebook,Çevlik köyü geçim kaynağı nedir?
Çevlik köyünde düğünler nasıl yapılır? Başmakçı ilçesinde doğan ünlüler?