Afyon Başmakçı Çığrı Köyü

Çığrı köyü hangi ilimizdedir? Çığrı köyü haberleri için tıklayın! Çığrı köyde kaç kişi yaşamaktadır? Çığrı köyüne özgü yemekler hangileridir? Afyon Başmakçı Çığrı köyüne nasıl gidilir? Çığrı köyünde vefat edenler?

Çığrı Köyü Hangi ilimizdedir?

Çığrı köyü haberleri için tıklayınız! Çığrı köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Çığrı, Afyonkarahisar ilinin Başmakçı ilçesine bağlı bir köydür.Afyonkarahisar'ın merkezine 157 km uzaklıktadır.Başmakçı ilçesine 22 km uzaklıktadır.Burdur'un merkezine 52 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

 

 

Köyün nüfusu:
2007    830
2000    2,023
1997    939

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.halıcılık da yoğundur.halı dokumacılığı mazisi çok eskilere dayanmakta olup, önemli bir geçim kaynağıdır. Halı dokumacılığı genelde ücret karşılığında bir kısmı da kendi hesabına dokuyup pazarlamak şeklinde yapılmaktadır.

Yaklaşık 25 dekarlık alanda örtü altı sebzeciliği yapılmaktadır. Bu sahanın yaklaşık yarısı demir, diğer yarısı da ahşap iskeletlidir, beşik çatı şeklinde yapılan seralarda ısıtmasız olarak üretim yapılmaktadır.

Mevcut seralarda salatalık, marul, taze soğan, domates, taze fasulye, patlıcan, kabak ve maydanoz gibi sebzelerin üretimi yapılmaktadır. Seralarda yapılan üretim verim yönünden açık alan şartlarına göre 8-10 kat fazla ve daha kaliteli ürün elde edilmektedir.

Ayrıca köyün en büyük geçim kaynağı gülcülüktür.yaklaşık 1.500 dekarlık gül bahçelerinde yılda yaklaşık 300-420 ton gül çiçeği üretilir. Bazı sektörlerde olduğu gibi gülyağı sektöründe de elde edilen ürünlerin satımı genellikle dış piyasaya yöneliktir.

Bundan başka gül çiçeğinin üretim ve hasat aşamalarında da sorunlar bulunmaktadır. Bunların yanında gül bahçelerinin ekseriyeti kıraç arazilerde bulunduğundan son yıllardaki yağışların azlığı ve düzensizliği diğer sorunlarla birleştiğinde gül sahalarında önemli azalmalara sebep olmuştur.

Afyon'un da son köyü olan Çığrı Köyü orman içinde kırsal bir köydür. 317 hane olup, 2400 nüfusa sahiptir. Köyde ikamet eden 1200 kişi, 1250 kişi de Denizli, Burdur, Isparta ve Antalya gibi şehirlerde oturmaktadırlar.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Yukarı beltarla ve Ovacık köylerinden öğrenciler köyde bulunan ilköğretim okuluna taşınmaktadır. Tüm öğrenci sayısı 215, öğretmen sayısı da 11 dir. Köyün girişi ile çıkışı arasında 6 km. lik bir mesafe vardır. Köyde iki cami bulunmakta olup ikisi de minarelidir.

Minareler 2000 yılı içinde yapılmıştır. Köyde sağlık ocağı bulunmakta ve bir ebe hizmet vermektedir. Köyde içme suyu vardır. Elektrik parası çok geldiğinden orman içinde yaptırılan depoya 1653 m uzunluğundaki Ardıç suyunun kanalını köylüler kazmışlar, köy hizmetlerinden borusu da alındığı halde henüz faaliyete geçmemiştir.

Köy Aşağı, Orta ve Yukarı Mahalle olmak üzere üç köyden oluşmaktadır. 3 kahvesi ve 3 bakkal dükkânı vardır.Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır.

Sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyün Burdur'a yakın olmasından dolayı göç edenlerin çoğunluğu Burdur'a, Birçoğuda Denizli'ye göç etmiştir.


 

ÇIĞRI KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ÇIĞRI KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 
Çığrı köyüne özgü yemekler hangileridir? Afyon Başmakçı Çığrı köyüne nasıl gidilir? Çığrı köyünde vefat edenler?

Çığrı köyü resimleri,Çığrı köyü Videoları,Çığrı köyü facebook,Çığrı köyü geçim kaynağı nedir? 

Çığrı köyünde düğünler nasıl yapılır? Başmakçı ilçesinde doğan ünlüler?

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haberleri

Afyon Belgeseli
Afyonkarahisar'da Gezilecek Yerler ve Turistik Mekanlar