Gökçeyaka, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.Köyun eski adı Geyniktir', Labaltılar mahallesi vardır. Geynik (göynük) den dolayı verilmiş isimdir köyün yazılıkaya denilen ilk yerleşim yerinde yazılıkaya vardır. Buradan tarihi eserler çıkmaktadır daha henüz keşfedilmemiştir.
Bu bölgedeki insanları ilk geçimlerini üzüm bağlarından sağladıkları bilinmektedir. TÜRKMEN köyüdür ve onların geleneklerine uygun yaşantısı vardır. Kışları soğuk yazları sıcaktır. Nüfusu azalmaktadır.
Kız olanı şimdiki Geynik olduğu yere Labaltı denilen kişi Labaltılar mahallesine diğeri ise şu an tamamen yok olan eski okulun üstündeki Polatlar denilen mahalleye gelmişler. Hayvancılık yaparak geçinmeye çalışırlarmış. Asıl köyün yerleşim yerinin kökü frigyalılara kadar dayanır hala eski heykeller sütunlar yazılıkaya denilen yerde bulunur.
AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
OĞUZ TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Köyün yemekleri Oğuz TÜRKMEN boylarının göç etmeleri nedeniyle değişiklik arz edebilir. Av merakından dolayı Arap aşı (tavşan eti ve suyuyla yapılan çorba ve yanında hamur işi), haşhaşlı katmer, tarhana çorbası (elle yapılan ve avuc icine sıkılan çeşidi), yufka, bulgur pilavı (mercimekli veya yoğurtlu), yoğurt(özel helkelerde).
Köylüler her yılın Haziran ayının ilk haftasıyla sonuna dek BAYAT TÜRKMEN yaylalarına göç ederek hayvanlarını burda otlatırlar. Giyimleri saya ve başlarını eşarpla örterken baş kısmına işlemeli tülbent örterler. Düğünler Perşembe günü bayrak kaldırma (yani düğünün başladığını gösterir) başlar.
Cumartesi gecesi kına gecesi yapılır, kına gecelerinde çeşitli oyunlar oynanır. Düğünlerde içki içilmez. Pazar günü gelin alma merasimi yapılır ve düğün biter.Afyonkarahisar iline 100 km, Emirdağ ilçesine 30 km uzaklıktadır.
Ankara-İzmir karayolunda Gömü belediyesine varmadan Alibeyce köyüne dönülür, oradan Beyköyüne oradan da köye ulaşılır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Köyün nüfusu:
2007 220
2000 203
1997 150
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.