Afyon Hocalar Güre Köyü

Güre köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Hocalar ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Güre, Afyonkarahisar ilinin Hocalar ilçesine bağlı bir köydür.Köyümüz bir yörük köyü olup günümüzden(2008) 8-9 nesil önce yerleşilmiştir. Köyün ismi ise, köyün üç derenin birleştiği yerde bulunduğu için su sesinin yankılanmasından dolayı "Gürlü" denilmiştir sonraları bu isim yuvarlanarak Güre'ye dönmüştür.

Köyde başlıca iki yörük sülalesi mevcuttur. Ama şimdi kız alışverişleri yaygınlaştığı için köy halkı karışmıştır. Bu yörük aşiretleri sarıkeçili ve kızılkeçili aşiretleridir. Bu aşiretler bilindiği gibi Osmanlı hanedanlığının geldiği kayı boyu'na mensuptur.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Köye ilk yerleşen sarıkeçili aşiretine mensup olan Tokmak Ali ve kardeşleri yerleşmiştir. bunlar 6 kardeş olup kardeşlerden 4'ü tekrar göçebe hayata başlamışlardır. Kalan Tokmak Ali ile kardeşi çevredeki köylere ait tarım arazilerini satın almaya başlamıştır.

Daha sonra kızılkeçili aşiretli birkaç ailede köye yerleşince köy genişlemiştir.Köy 1990 yılına kadar Sandıklı ilçesine bağlıyken 1990'da Hocalar'ın ilçe olmasıyla Hocalar ilçesine bağlanmıştır.

 

Afyonkarahisar'ın merkezine 100 km uzaklıktadır.Hocalar ilçesine 21 km uzaklıktadır.
Köy, Asıl yerleşim olan Yukarı Güre ve yeni yerleşim olan Aşağı Güre olmak üzere iki yerleşimden oluşmaktadır. Aralarındaki uzaklık 2 km'dir.

Kaymakamlık kararı ile 1993 'ten bu yana Yukarı Güre'nin yerleşmeye uygun olmamasından dolayı Aşağı Güre'nin bulunduğu düz alana taşınmakta halen taşınma devam etmektedir.
Köyün iklimi, Geçiş iklimi etki alanı içerisindedir.

Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahiptir. yıllık ortalama yağış 450–500 mm olup kışları soğuk yazları kurak ve sıcaktır. Köy arazisi engebeli olup dağlık yerleri ormanlarla kaplıdır. orman ağaçları genellikle karaçam, meşe, çamgillerden olan ardıç ve akdeniz iklimi bitki örtüsü olan tavşanaktır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün nüfusu:
2010    431
2007    459
2000    460
1997    489

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde geçim kaynağı olarak yetiştirilen hayvanlar; Koyun, inek ve keçidir. tarımsal etkinlik olarak sulamalı tarımın yapılamadığı yerlerde buğday, arpa, nohut, fiğ gibi ürünler yetiştirilir.

Sulama yapılabilen arazilerde ise şeker pancarı, patates, hayvan yemi olarak mısır, yetiştirilir. Yaz aylarında yetişen Güre Patlıcanı köy insanının önemli gelir kaynaklarındandır. Güre patlıcanı çevre köylerde ve ilçelerde ünlüdür ve sevilen bir sebzedir.

Güre patlıcanı'nın özelliği kadife renkli, yuvarlak ve tatlıdır. Ayrıca sadece Güre Köyü sınırlarında yetişebilmektedir. Çevre topraklara uyum sağlayamayan patlıcanın fidanı, sebze vermemektedir. Köyde son yıllarda daha da hızlanan suyla yapılan tarımın köy ekonomisine büyük katkısı vardır.

Köydeki sulanabilir tarım arazilerinde karpuz yetiştiriciliğide başlamış olup alternatif ürün piyasada yerini almıştır. Sebze yetiştiriciliği organik tarımla yapılmakta bu sebeple çevre ilçe, kasaba ve köylerde alıcı bulmaktadır.

Köyde, ilkokul vardır ama ilköğretim 4. sınıfa kadar eğitim vermekte ve aynı zamanda anasınıfı mevcut olup 3 öğretmen bulunmaktadır. İlköğretim Okulu web sitesi: https://okulweb.meb.gov.tr/03/17/432300/ Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır..

PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.[www.gurekoyu.com]https://www.gurekoyu.com

 


 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haberleri

Afyon Belgeseli
Afyonkarahisar'da Gezilecek Yerler ve Turistik Mekanlar