Ağaç Ve Orman Ürünleri Sektörü Hükümetten Destek Bekliyor

Mersinli ağaç ve orman ürünleri sektör temsilcileri, hükümetten diğer sektörlere sağlanan desteklerin kendilerine de sağlanmasını istiyor.

Mersinli ağaç ve orman ürünleri sektör temsilcileri, hükümetten diğer sektörlere sağlanan desteklerin kendilerine de sağlanmasını istiyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Tarık Ciğer, fonların kaldırılmasından uzak yol navlun primi ve hammadde fiyatlarının indirilmesine kadar bir dizi destek beklediklerini söyledi.

MTSO 34 No'lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Tarık Ciğer, yaptığı açıklamada sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Özellikle hammadde fonlarının kaldırılmasına yönelik verilen taahhütlerin yerine getirilmemesinin sıkıntılarını yaşadıklarını ifade eden Ciğer, "Sektör olarak 10 Ağustos'ta Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın fonlar konusundaki açıklamalarıyla sevinmiş ve umutlanmıştık. Neydi bu açıklama? Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ağaçlandırma Fonu, Tellaliye Fonu ve benzeri fonların kaldırılacağı müjdesi verilmişti. Ancak Orman Genel Müdürlüğü, bu konuya ilişkin kendilerine herhangi bir talimat gelmemesi nedeniyle fonları almaya devam ediyor ve sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

"Fonların kaldırılmasını bekliyoruz"

Fonların bahsedildiği gibi kaldırılması halinde maliyetlerinin yüzde 8 ile 10 arasında azalacağına dikkat çeken Ciğer, "Hammadde fiyatlarımız uluslararası boyutta değerlendirilecek olursa zaten oldukça yüksek. Ukrayna'ya göre 3 kat, Rusya'ya göre 2 kat, Bulgaristan'a göre 2,5 kat daha fazla rakamlarla hammadde alıyoruz. Bu nedenle yapılacak en küçük bir indirim dahi sektör adına önemli. Fonlar konusunda yapılan açıklamanın vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

"Hammadde fiyatlarında indirim istiyoruz"

Dış ticarette zor bir süreçten geçildiğini vurgulayan Ciğer, fonların kaldırılması yanında rekabetçi yapının güçlenmesi için gerekirse devletten hammadde fiyatlarında indirime gidilmesini beklediklerini kaydetti. Bu sayede uluslararası alanda Türk firmalarının elinin daha da güçlenebileceğini belirten Ciğer, Türkiye'nin komşu ülkelere dahi ağaç ve orman ürünleri satışında zorlandığına işaret ederek, kilometrelerce uzaktaki ülkelerin dahi daha rekabetçi fiyatlarla Türkiye'nin komşularına ürün satışı gerçekleştirebildiğini, Türk firmalarının fiyat rekabeti sağlayamadığını dile getirdi.

"Uzak yol navlun primi istiyoruz"

Ahşap ve kereste ihraç eden firmaların yeni çıkan desteklerden yoksun bırakılmasından şikayetçi olan Ciğer, yaş meyve sebze, kanatlı ürün ihracatçıları ya da tekstilcilerin Eylül ayında onaylanan "uzun yol navlun primi" desteğinden yararlanabildiğini anımsatarak, "Mobilya ve ağaç orman ürünleri sektörü, kağıt üretim sektörü ise yararlanamadı. Bunun gerekçesini de maalesef bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu konudaki talebi Ekonomi Bakanlığına sektör olarak kendileri götürmelerine rağmen dışarıda kalmış olmalarına anlam veremediklerini belirten Ciğer, "Bu uygulamaya biz de dahil olmak istiyoruz. 2023 yılı ihracat hedeflerindeki yerimizi alabilmemiz ancak diğer sektörlere sağlanan imkanların sektörümüze de sağlanmasıyla mümkün olabilecektir. Ambalaj sektörü hafife alınacak bir sektör değildir. Mutlak surette hak ettiği değeri görmelidir" şeklinde konuştu.

Geçmişte yerli hammadde bulunması noktasında yaşanan sıkıntıların yapılan düzenlemelerle bir ölçüde aşıldığını aktaran Ciğer, taleplerinin karşılık gördüğünü ve levha sektörünün odun ithalatına getirilen kısıtlamaların kaldırıldığını kaydetti. Bu sayede iç piyasadaki tomrukların talaş edilmesinin önüne geçildiğini ve kereste firmalarının tomruk bulabilmeye başladığını ifade eden Ciğer, ürünü yurt içinden sağlayabildikleri için döviz kurundaki artıştan da çok fazla etkilenmediklerini bildirdi. Ciğer, şöyle devam etti:

"Geçmişteki kadar sıkıntılı olmasa da halen tomrukta talep, arzın oldukça üzerinde. Arz ne kadar artarsa fiyatlar o kadar makul seviyelere çekilecektir. Bu nedenle mutlaka üretim artırılmalıdır. Devletin imkanlarının bu artışı sağlamaya müsait olduğunu düşünüyorum. Ancak imkanlar uygun değilse de orman kesiminin özelleştirilmesini talep ediyorum. Bunun dünyada da önemli örnekleri var. Amerika'dan Almanya'ya, Avustralya'ya kadar birçok ülkede örnekleri var. Türkiye de fiyat rekabeti için bu konuya eğilmeli."

"Firmaları birebir ziyaret edip bilgilendiriyoruz"

Komite olarak yaptıkları çalışmaları da anlatan Ciğer, özellikle ihracatçıları en çok etkileyen Isıl İşlem konusundaki faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Konuyla ilgili düzenlenen tüm bilgilendirme toplantılarına rağmen istenilen sonuçların alınamadığına işaret eden Ciğer, halen Amerika ve Avrupa ülkelerinden geri dönüşler yaşandığını kaydetti. Bunun önüne geçebilmek için üyeleri birebir ziyaret ederek konuyla ilgili bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını dile getiren Ciğer, sonuç alana kadar bu yöndeki faaliyetlerin devam edeceğini vurguladı. Uzun zamandır üzerinde durdukları bir diğer konunun ise sigorta olduğunu belirten Ciğer, halen sektörde faaliyet gösteren imalatçı firmaların iş yeri sigortası yaptıramadığını dile getirdi. Bu konuyu yaklaşık 6 yıldır her platformda anlattıklarını hatırlatan Ciğer, konunun acil ve önemli olduğunu ve ele alınması gerektiğini söyledi. Son yıllarda sektörün artıklarının bioenerji olarak kullanılmaya başlandığına da değinen Ciğer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kağıt, levha sektöründeki firmalar bizim atıklarımızı, kabuklarımızı kullanarak kendi elektriklerini üretiyorlar. Bu sayede atıklarımız da ekonomik değere dönüşmeye başladı. Elektrik enerjisi olarak dönüşümü sağlanıyor. Bu uygulama 4-5 senedir başladı ve artarak sürüyor. Mersin'de de yapılıyor."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek