Buyuretti, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesine bağlı bir köydür. Köy Ağrı iline 166 km, Doğubeyazıt ilçesine 19 km uzaklıktadır. Gürbulak sınır kapısına ise 15 km dir. Köylülerin anlattıklarına göre yaklaşık 200 yıla yakındır bu köyde yaşanılmakta bereber geçmişi hakkında fazla bilgi yoktur... Fakat yönetim bir ara Ermelerin eline geçmiştir. Köyün eski adı Noreşin'dir. Şu anki adı BUYURETTİ'dir. Köyün merkezi anayoldan yaklaşık 1 km içeridedir. Anayola gidildiğinde her saat başı vasıta bulunabilir. Köy yolu sadece kışları kar nedeniyle bazı zamanlar ulaşıma kapanır. Fakat uzun süreli kapılı kalmaz. Bunun dışında ulaşım kolay ve köy yolu gayet iyidir.
Köy adını eskiden o bölgede yaşayan ermenilerden almıştır ve şuanki asıl adı [NOREŞİN] dir ve köy eski zamanlarda ermenilerin bölgesiymiş.osmanlı devleti zamanın da ermenilerden kurtarılmıştır. 93 harbi sırasında rus ordusu tarafından işgal edilmiş.( çoğunluğu rus ordusundaki ermeni ve kazak askerlerden) daha sonrası osmanlı ile yapılan anlaşmayla ruslar çekilmiştir. o dönemde köyde demir yolu hatı mevucutmuş. daha sonları demiryolu hattı tahribata uğramış kalıntıları hala köyde bulunmaktadır.kalender adlı birinin yerleşmesiyle köy var olmuştur. köy tek babadan gelmedir.köy SAKİ aşiretindendir.köyün etrafı dağlarla çevrilidir.köy ağaçlı yemyeşil bir köydür. Doğubayazıta tanınan aileler genelde şimşek, şahin, demir, demirhan, emengen, dursun aileleridir. köy ermeni tehçiri zamanında ermineler tarafından basılmış yakıp yıkılmış ahalisi katledilmiştir. noreşin köyünün kayısıları meşhurdur. Bugün köy şehir merkezine göçler yüzünden nufusu bir hayli düşmüştür.Köyün ekonomik durumu genel olarak iyi durumdadır. köyde kendi ihtiyacı hayvanlılık ve çiftçilik yapılmakla birlikte asıl geçim kaynağı ticarettir.
Pasaj esnafın çoğunluğunu buyuretti köyü ahalesi oluşturmaktadır. iran dubaı çin pakistan gibi yakın ve uzak doğu ülkeleriyle ticaret yapmakta olan köy halkı nusufusun çoğunluğu doğubayazıt şehir merkezinde yaşamaktadır.Köylülerin bir kısmı yurt dışında, İl dışında çalışmaktadır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köyde, ilköğretim okulu ve lojman vardır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. fakat köyün doğusunda bulunan Telçeker köyündeki sağlık ocağında gelen doktor hemşireler belirli zaman aralıklarında sağlık kontrölü yapmaktadırlar. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köy iran ile sınır köyüdür. buyuretti köyünde cami ve gasilhane bulunmaktadır.Köy nusufunun çoğunluğu dindar müslümanlardan oluşur. bayanları kürt geleneksel elbise ve kıyafetlerini giyerler. islama uygun olan bu yöresel kıyafetler şuan pek fazla kulanılmamaktadır. köylüler her gece köy büyüklerinin evlerinde toplanılır ve çironek(hikaye ve dini öğretilier) dinlemekdirler. Köyün gelenekleri 3 gün 2 gece düğünleri var, yemekleri lor çorbası, afsir, keledoş, hevrişk, dane, helise, kaysı yemeği,kayısı reçeli,vişne reçeli vs. Ağrı iline 116 km, Doğubayazıt ilçesine 19 km uzaklıktadır. Komşuları: Dostali, Telçeker ve Aşağıtavla köyleri. Köy Doğubeyazıt-Gürbulak transit yolu üzerinde olup ilçeye uzaklığı 19 km'dir.
Her mevsim ulaşım elverişlidir. İklimi: Karasal iklimin etki alanıdır.Kuru soğuk etkindir.Kışları soğuk ve kar yağışı, yazları ise sıcak ve kuraktır. Bunun etkisiyle köyde sadece 4 ay tarım yapılabilir. İklim özelliklerine göre kayısı,erik,elma ağaçları yetiştirilmektedir. Köyde yaşayanlar yetiştirdikleri ürünleri satarak veya kışlık erzak olarak kullanmaktadır. Köyün %75'i dağlık, %25'i ovalık arazi teşkil etmektedir. Sulama suyunun yetersiz olması verimli toprağın yeterli oranda kullanılmasına sebep olmaktadır. Suyu: 2007 yılına kadar kaynağı Dostali Köyü'nden gelen köy çeşmesi vardı. Fakat 2008 yılında evlere şebeke suyunun dağıtılmasıyla köy çeşmesi kapatılmıştır. Köyün tam ortasında küçük bir dere geçmektedir. Derenin suyu ilkbaharda kar suların erimesiyle akmaya başlar. Köyün içme suyu yine Dostali Köyü yakınlarındaki kaynaktan sağlanır. Borularla köye getirilen içme suyu yine borularla evlere dağılır. Su öğlene kadar köyün su deposunda birikir, öğleden sonra evlere dağılır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 2008 de şebeke suyu verilmeye başlandı. Köy yollu asvaltlıdır.