Ağrı Doğubeyazıt Uzunyazı Köyü

Uzunyazı Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Uzunyazı, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesine bağlı bir köydür. Köyün Türkçe olarak kullanılan “Uzunyazı” adı nerden geldiği belirsiz olup, yörede Kürtçe olarak “Neço” olarak bilinmektedir. Köyü ilk kuran aileler aslen şuan ki İran topraklarında Maku bölgesinden geldiği söylenmektedir. Daha sonraları Uzunyazı köyünü kuracak olan aileler şuan ki Doğubeyazıt sınırlarına geldiklerinde “Eski Köy” olarak anılan Büyük Ağrı Dağının eteklerine bulunan küçük düzlükte yerleşmişlerdir. Takip eden Osmanlı Devletinin Yıkılış döneminde köy saldırılara maruz kaldığından köylüler Sarış Çavuş köyüne sığındılar. Bir süre burda kaldıktan sonra şuan ki köyün bulunduğu düzlüğe geldiler. Köyün ilk olarak dört aile olarak kurulduğu bilinmektedir.  

Ağrı iline 125 km, Doğubayazıt ilçesine 28 km uzaklıktadır. Köyün sınırları içinde suyun az olmasından kaynaklı, nadir denecek kadar ağaç bulunmaktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 90 lı yıllardan sonra sınır ticareti ile ilgilenmeye başlayan köylüler şuanda geçimlerinin önemli bir kısmını yolcu taşımacılığı ve sınır ticareti üzerinden yapmaktadırlar. Köyde, ilköğretim okulu vardır. 90-100 öğrenciye eğitim verilen okulda 4-5 öğretmen, 2 hizmetli görev yapmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışan anaokulu 2012 de eğitim vermeye başlamıştır. Köyün içme suyu şebekesi sontaj yöntemiyle elde edilen sudan karşılanmaktadır. Köyde kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Yiyecek, içecek ihtiyaçlarının giderilmesi için köyde 2 bakkal tipi küçük işletme vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır kulanılmamaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup Uluslar arası İran-Doğubeyazıt ulaşım hattına 3 Km uzaklıktadır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.