Köy adı avhark ancak köyün etrafında akan dereler ve dereler boyunca akan kaynak sularından da "Avhark" "her tarafı su" anlamıda olabilir. Kürt ve Azerbaycan Türkleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Ağrı iline 35 km, Eleşkirt ilçesine 25 km uzaklıktadır. Köyün ortasından ve solundan dereler geçmektedir.etrafı kağızman ve sarıkamış köyleri çevrilidir.dağlık bir köydür. Havası çok temizdir.dağlık olmasına rağmen fazla engebeli değildir. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmamaktadır. Köyün ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.
Köye ulaşımı sağlayan yol asfaltdeğil, çok engebe. köyde elektrik ve sabit telefon( su şebekesi mevcuttur.) vardır. Hatip ağa tarafında kurulmuş(Xetoyı Acem).Sonradan gelen ahmede kaso ve beyazzıttan gelen musa ağa da buraya yerleşmiştir.Kurtuluş savaşında işgale uğramayan eleşkirt'in tek köyüdür.Hatta Rus ve Ermeni işgali sırasında işgalçiler akyumak köyüne uğramamışlar. Çevre köylerdende gelip oraya sığınanlarla köy bir hayli kalabalıklaşır. Köyün ulaşımı çok zor olduğundan erzak bitme noktasına gelir.
Köyde dayanılmayacak bir hal alınca birileri gizlice toprakkale ye gider.onları tanıyan yerli bir ermeni "siz neredesiniz" diye sorar. bunlarda akyumaktayız. "avharik" erzağımız bitmek üzeredir derler. onları yetkililere götürerek,yetkiler onlardan gerekli bilgileri alır. tamam siz köye gidin yarın gelip tespit edip yardım yapacağız size. yalnız kimse bir yere ayrılmasın diye tembih yaparlar. köyde bu haber yayılır.