Ağrı Patnos Andaçlı Köyü

Andaçlı Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Andaçlı, Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 96 km, Patnos ilçesine 16 km uzaklıktadır.Doğusunda kurekli Köyü ,Güneyinde Gençali köyü batıda ise Kuşkaya ve budak köyleri kuzeyde ise sevendeli köyü ile komşudur. Köy hafif bir yamaçta kurulmuş olup düzlük alanı ise tarla olarak kulanılmaktadır ve ipekyoluna uzaklığı 3 km'dir. Süphan Dağının Manzarası oldukça ilgi çekicidir.

Köye bağlı iki mezra bulunmaktadır seyit ibrahim mezrası ve kayalar mezrası. M.ö 850-600 arası patnos(alugiri) urartuların dini merkezliğini yapmıştır. bunun yanında ticaret yolu üzerinde bulunmasıyla birlikte kent önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. İpek yolunun geçtiği güzergah üzerinde bulunan Andaçlı(Babiyan) ticaretle iç içe bir köy haline gelmiştir.Badıllı bir Türkmen aşiretinin ismidir. O dönemde nitekim köy içi ve köy civarında kaçak kazılar sonucu bulunan buluntular bu bilgileri doğrular niteliktedir.Özellikle golabirı ve reşedara mevkilerinde bulunan cam şişeler suriye kökenlidir.Ayrıca insan yüzlü vazo parçalarının da bulunduğu köyde çok tanrılı dinin yaşandığının kanıtıdır ki bu da urartu gelenekleridir. urartulardan sonra bizanslıların hüküm sürdüğü köyde yerleşme daha çok kayalar mezrası(sinor)yakınındadır. tarlalarda görülen sırlı seramik parçaları da en büyük kanıttır.Andaçlı köyü Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da önemli bir yere sahiptir.Kara harabeler(hırabe reş) de Selçuklu mezarlığı bulunmaktadır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında 30-40 hane olan köyde 2014 itibariyle 190-200 hane bulunmaktadır. Köyün gelenekleri bir ölü olduğunda köy halkı birleşerek ölen şahsın tüm masraflarını karşılar gelen misafirlere ortaklaşa yemek verilir.Taziyeler genelde bir hafta ya da bir ay kadar uzaya bilmektedir.Düğünlerde aileler karşılıklı olarak iki üç defa kalabalık gruplar halinde yemekli ve hediyeli olarak bir araya gelirler gelin kocasını evine geldiğinde ilk iş bir bardağı ayağı ile kırmasıdır.Kız evine giden gelin alayı zılgıtlarla eve gider yemekleri keledoş,mırtoğe ,helise, nazenon ve sıngesor. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığaAyrıca mevsimlik işçi olarak büyük metropolerde çalışmaktadırlar. Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yok. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

🎞️

İshak Paşa Sarayı | Ağrı Dağı Efsanesi

Vatan topraklarının son durağı olan Doğubayazıt, çok eski bir yerleşim yeridir. Başı dumanlı Ağrı Dağının eteğinde, adı dillere destan, doğunun Topkapı sarayı olan, İshak paşa külliyesinin gölgesinde kurulu bir serhat diyarıdır

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ağrı Haberleri

Ağrı'da gezilebilecek yerler ve turistik mekanlar