Ağrı Patnos Doğansu Köyü

Doğansu Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Doğansu Köyü, Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür. Köyün asıl ismi Sultanmut (Sıltamut) olup, rivayete göre Malazgirt savaşı sırasında Alpaslan'ın kızının savaş sırasında şehit edilmesi üzerine birinin çıkıp "Sultan Mevt Sultan Mevt" yani sultan öldü demesinden sonra sultanın öldüğü yer anlamuna gelen Sultanmut denilmiştir.Malazgirt Savaşı sırasında Selçuklu ordusu köyün batısında yer alan Bido Tepesi civarında konaklamıştır.

1936 yılında Patnos'un ilçe olması ile Malazgirt ten alınarak Patnos ilçesine bağlanmıştır. 1982'de ismi Doğansu olarak değiştirilmiştir. Doğansu ismi köyde çıkan bol su kaynaklarına itafen verilmiştir. Nahiye statüsünde olup, belediye kararı gelmesine rağmen belediye olmamıştır. Kapalı bir toplum olma özelliğini sürdürürken dış etkierden etkilenmektedir. Özellikle Türkiye nin Batı bölgelerine çalışmaya giden gençler burada gördükleri yaşantıyı köye yansıtmaya çalışmakta bu ise köyde zaman zaman kuşaklar arası çatışmayı oluşturmaktadır. Fakat Batı yaşantı ve kültürü kendini içten içe kabul ettirmektedir. Kültür ve yaşantı doğa ve iklime ayak uydurmuştur. Köyün gençleri, yeni açılan internet kafe ile sanal alemle daha fazla haşir neşir olmuşlardır. Helise, otlu peynir, keşke, gırar, avsîr, keledoş en meşhur yiyecekleridir.

Ağrı iline 94 km, Patnos ilçesine 14 km uzaklıktadır. Patnos'un Güney-Batısında olup, Patnos-Malazgirt karayolu üzerinde bağlantı durumundadır. Ayrıca bol su kaynaklarına sahip olduğundan dolayı 1973de kürtçe kökenli sultanmut isminin yerine doğansu adını almıştır. Kaniya Çerkeza, Quleteyn ve Köyün içme suyunu karşılayan kaynak suyu olmak üzere 3 ana noktadan kaynak suyu çıkmaktadır. Quleteyn eski cami yanında olup, abdest ve duş almak yazın da serinlemek için ideal bir mekandır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyde Doğu Anadulu'nun ikliminin tipik karekteristik özelliği olan uzun ve sert kışlar ve kısa kurak yazlar yaşanır.köyün geçim kaynağı hayvancılık ve tarıma dayalıdır.

Köyün genç nüfüsünün çoğu batı illerinde çalışmaktadır. Tarım alanında genelde arpa buğday yonca ekilmektedir. Hayvancılık ise koyun sığır beslenmektedir. Köyde 1 ilköğretim 1 de Yatılı Bölge İlk öğretim okulu olmak üzere 2 okul bulunmakyadır. Köy okulunda yaklaşık 750 kayıtlı örenci vardır. Köyün içme suyu şebekesi yeni faaliyete geçmiş olup kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köy Patnos Malazgirt arasında bağlantı durumundadır. İki ilçeyi bibirine bağayan karayolu köyün içinde geçmektedir. Elektrik ve sabit telefon vardır. Ağrı'nın ve Patnos'un en büyük köyüdür.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

🎞️

İshak Paşa Sarayı | Ağrı Dağı Efsanesi

Vatan topraklarının son durağı olan Doğubayazıt, çok eski bir yerleşim yeridir. Başı dumanlı Ağrı Dağının eteğinde, adı dillere destan, doğunun Topkapı sarayı olan, İshak paşa külliyesinin gölgesinde kurulu bir serhat diyarıdır

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ağrı Haberleri

Ağrı'da gezilebilecek yerler ve turistik mekanlar