Ağrı Patnos Sarıdibek Köyü

Sarıdibek Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Sarıdibek, Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 116 km, Patnos ilçesine 36 km uzaklıktadır. Türkiye'nin 2. büyük dağı olan süphan dağının(4434m) eteklerinde kurulmuştur. Siyabend ve Hecinin aşk serüveni burda yaşanmıştır. Süphan Dağı'nın başında yedi(7)göl ve kırk şehit vardır. Sarı su bölgesinin dipsiz adlı göl bu köye bağlıdır ve aynalı sazan balığı meşurdur. Yaban ördek ve kaz avı bu sarısu gölünde yapılmaktadır.

Türkiye'nin en büyük gölü olan ve son zamanlarda iç deniz ilan edilen Van gölü'ne uzaklığı 18 km dir. Köyün 1400 ile 1500 tarihlerinde mirhamoğlu ailesi büyükleri tarafından kurulmuştur. Köy düzlük bir alanda olup etrafı birçok köyle komşuluk yapmaktadır. Köydeki gelenek ve görenekler köy kardeşliği çerçevesinde yaşlılar ve gençler tarafından eski hali ile aynen yaşatılmaktadır. Köyde ağalık sistemi hala devam etmektedir. Köy;iklimi,manzarası ve eşsiz çekiciliği sahyesinde birçok sinemaya ev sahipliğini yapmıştır. Bunun en basit örneği ise tarık akanın çektirdiği sirbent(siyabend;) ile hacer(heci) filmidir. Köyün etrafındaki köyler;köseler,çaputlu,aktepe,dağalan,bağbaşı,gençali, zireklidir. Köyde halen her bayram bayram namazı kılındıktan sonra mezarlık ziyaret edildikten sonra köy büyüğünün evinde halise adlı yöresel yemek birlikte yenilir. Yemekten sonra bütün köy ewleri tek tek dolaşılarak bayramlaşılır. Mart ayının içinde kose denilen yöresel oyun gençler tarafından oynanır. Köyde beraber ve büyük bir birlik içinde yapılan köy odasında düğün zamanlarında düğün cenaze zamanlarında ise cenaze merasimi olur.düğün olsun cenaze olsun yaşanan bu gibi olaylarda komşu köylerden gelen yakınlar bu köy odasında ağırlanır. Birlik içinde hizmetler yapılır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün 300 metre aşağısında dipsiz denilen ve etrafı sazlıklarla çevrili olan bir gölü vardır. Bazen nemli olan akdeniz iklimini de göstermektedir ama bu çok nadir olur.

Köyün göneyinde 1 km uzaklıkta bulunan ve Türkiye'nin 2.büyük dağı olan süphan dağı olması nedeniyle kışlar çok sert geçer. Kar kalınlığı bazen yer yer 3 metreyi bulur. Köyün ekonomisi tarım ,hayvancılık ve inşaat sektörüne dayalıdır. Köyde,ilköğretim okulu vardır.köyün 2 tane sözleşmeli öğretmeni vardır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur .Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur.sağlık evi var ebesi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.manzaralı camisi ve bir imam hatipi vardır. 

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

🎞️

İshak Paşa Sarayı | Ağrı Dağı Efsanesi

Vatan topraklarının son durağı olan Doğubayazıt, çok eski bir yerleşim yeridir. Başı dumanlı Ağrı Dağının eteğinde, adı dillere destan, doğunun Topkapı sarayı olan, İshak paşa külliyesinin gölgesinde kurulu bir serhat diyarıdır

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ağrı Haberleri

Ağrı'da gezilebilecek yerler ve turistik mekanlar