Aşağıdüzmeydan, Ağrı ilinin Taşlıçay ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 40 km, Taşlıçay ilçesine 14 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy geleneksel Kürt kültürünün izlerini taşımakla beraber,islam öncesi geleneklerinin de izlerini halen barındırır.Beran berdan(koç salımı ritüeleri)hıdır nebi kutlamaları halen devam etmektedir. Yemekleri keledoş,helise;kéşke,barani,avsira torak a,yöresel yemeklere birkaç örnektir.
Köyün tarihi çok eski olmakla beraber;ne zaman kurulduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur.Köy içerisinde ermenice yer adlarından ve deré(kilise)adlı yıkıntılardan bir zamanlar burda ermenilerin yaşadığı belli olmaktadır.Köyün içerisinde geçen su köyü ikiye bölmüştür.Güney kısmında kalan Taxın(mahalle) adının tape xaça(haçlar tepesi)olması;burada ermeni ve kürtlerin içiçe yaşadığı anlamı çıkmaktadır.Köyün adı tarih boyunca duzmeydan olarak anılmıştır.Köyün isminin her ne kadar türkçe olması;burada Türklerin yaşadığı anlamını çıkarmıyor.Bu isimlendirmenin bir hikâyesi,bir geçmişi olduğuda aşikardır.
Köy pileki aşiretinin ilk yerleşim bölgesidir.Pilekiler şu an bulundukları köylere düzmeydandan çıkarak yayılmışlardır.Köy içinde anlaşmasızlıklar,ecoyi aşiretinin devlet zoru ile aze ve goma ali xido köyünü terketmesi,mardiq köyünün eski sahiplerinin göçetmesi ve aşiretin yayılmacı anlayışı, ve en önemlisi ekonomik sıkıntılar düzmeydandan göç sebeplerindendir. Köye ilk yerleşen ailenin mala evloyé simo olduğu söylenir.Köy aşiretsel olarak kendilerini zilli aşiret konfederasyonun ,celali aşiretinin xelki kolunun, pileki kabilesinin mala muret ailesine mensup olarak görür.Köyde pileki olmamalarına rağmen evlo simo,mala cive,mala nisevk gibi ailelerde artık kendini mala muret mensubu olarak görmektedirler.köyde yaşayan aileler şunlardır.mala hese temo,mala hisoye çeto,mala kasoye bedo,mala evloye simo,mala mihoye beko,mala cive ve mala nisevktir.Köyden konya yeniceoba,aydın ve ilçelerine,izmir-bergama,istanbul,bursa,kayseriye ve avrupaya yoğun bir göç yaşanmıştır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak ilk kadamesi eğitim vermektedir. Köyün içme suyu şebekesivardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.