Bayıraltı, Ağrı ilinin Taşlıçay ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 30, Taşlıçay ilçesine 6 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle sulanabilir arazisinin fazlalığı köyün tarımsal zenginliğini göstermektedir.
Köyün kuzey ve doğusunda geçitveren köyü,batısında geçitalan ve kanlı köyü,güneyinde ise çökelge köyü bulunmaktadır. arazisinin çoğunluğu düzgün ve sulanabilir durumdadır. kuzeyinde bulunan murat nehrinin bir kolu olan ve köyün ortasından geçen didem çayı köye adeta hayat vermektedir. köy ovalıkbir yapıya sahiptir. Köy çok köklü gelenek ve göreneklere sahip olup okuma yazma oranı çok yüksektir. okumaya çok önem veren köde kültür seviyesi oldukça yüksektir. köde özellikle düğünlerde ve bayramlarda çeşitli gelenekler sergilenir özellikle bayramdaki kahvaltı ve öğlen yemeklerinin beraber yenmesi yıllardan beri süre gelen bir gelenek olarak sürdürülmektedir. köydeki bütün insanlar biraraya gelerek bir evde oturup beraber yapılmış olan geleneksel yemeklerden yer ve eğlenirler. ayrıca düğünlerde damadın özel olarak içi hazırlanmış elmayı gelinin kafasına vurmaya çalışması ve kaynananın yüzünün unlanması düğünlerde renkli sahnelere sebebiyet verir.köy daha önceleri işgal sırasında ve öncesinde ermeni köyü ve başka inanışların yaşanması dolayısı ile çeşitli kültür ve tarihi zenginliklere sahiptir. köyün yemyeşil ve düz olan ovasının ortasından geçip murat nehrine dökülen akar suyu köye adeta hayat vermekte. köy çok geniş ve düz bir arazi üstüne kurulmuş yemyeşil güzelliğiyle çok güzel bir görselliğe sahip olup misafir perverliğiyle ün yapmıştır. görülmeye değer güzelliğiyle yer edinmiş olan köy bulunmuş olduğu coğrafi konum itibari ilede çok rahat bir ulaşıma sahiptir. türkiye-iran karayoluna sadece 2 km uzaklıkta bulunan köy taşlıçay ilçesine 6 ağrı iline de sadece 30 km uzaklıktadır ayrıca tarihi güzelliğiyle ünlü d.beyazıt ilçesine yakınlığıda köyün çoğrafi konumunu önemli kılan bir diğer etkendir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır (FAAL). Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.