Çobanoba, Ağrı ilinin Tutak ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 29 km, Tutak ilçesine 11 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün tamamını Karapapapak Türkleri oluşturmakmaktadır.Buraya yerleşen Karapapaklar 1877 Osmanlı - Rus savaşı'ndan kaçarken, aşiret reisi Osmanlı eyalet beylerbeyi Yusuf Paşa tarafından buraya yerleştirilmiştir.
Köyde daha önce Ermeniler ve Yezidiler'in yaşadığı bilinmektedir.Köye ilk yerleşenler Sosanağaoğulları'dır. Köyün yakınlarından 1.dünya savaşı zamanında Rusya'ya (Erzurum-Bayazıt-Erivan-Tiflis-Kazan transkafkas demiryolu) bağlanmış bir demiryolu geçermiş ve buralarda yetişen eşsiz meyveler oralara gönderilirmiş. Rusların Kafkas ordularının erzak ve mühimmat sevkiyatının yanı sıra askerlerin meyve sebze ihtiyacı buralardan karşılanırmış. Yetiştiriciliği ve ticareti yerleşik ve Kafkasyadan getirilip yerleştirilen ermeniler yaparmış. Tarım ürünlerinin öğütülmesi amacıyla yapılan değirmenleri de Kafkas rusları (Melakhan)işletirmiş. Ürünlerin Lezzetinden dolayı, Tiflis'e gelmiş olan Rus Çarı için bu bölgeden eşsiz meyveler hazırlanıp trenle oraya gönderilmiştir. Şimdilerde o günlerin kötü anılarından ve rusların tekrar ikmal yapmasını engellemek için raylar ahali tarafından sökülmüş ve ahırların çatısında dam olarak kullanılmıştır. Bu rayları halen çatılarda görmek mümkündür. Bu demiryolunu en olarak Gümrü Anlaşmasını imzaladıktan sonra Erzurum'a dönmek için Kazım Karabekir Paşa kullanmıştır. Süper ve mega süper yemekleri ve kültür vardır. Sütlü, bumbar, haşıl, çiriş ketesi, içli kete, bişi, etli ve etsiz savar, egirdek, ,hengel, ekmek aşı, ayran aşı, erişte, katık doğrama, kaymak kuymak,bulgur pilavı, yalancı köfte,lalanga,herle aşi,kayğanak ve daha nice eşsiz yemekleriyle meşhurdur.
Geleneklerine sahiptirler. Zamanı gelince bir festival havasında pişirilen hedikler mükemmeldir. Baharda yaylalarında kuzu kulağı, keçi memesi, geven, kenger, yelmik, ekşi, çitlik, çaşir, evelik, mendih, işgın v.b. nice şifalı bitkiler yetişmektedir. Buradan beslenen hayvan sürülerinin sütleri ve peynirleri çok lezzetli, şifalı ve ünlüdür. Dorak, Şor, Lor, Beynir, çeçil, tuluk beniri ve otlu peyniri çok eşsiz ve lezzetlidir.Kültürlerine bağlıdırlar. Akrabalık bağları oldukça güçlüdür. Kendileri KARAPAPAK Türklerinden olup ARAS'lar köyü ilk defa yörenin beylerinden satın almışlardır.köyün eski adı HETOKOMU olup daha sonraki zamanlarda ÇOBANOBA ismi verilmiştir. Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi var. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.