Ak Parti Eski Milletvekili Cumhurbaşkanlığı Sistemini Anlattı

İzmir'de düzenlenen "Referanduma Doğru" isimli konferansta konuşan AK Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM)...

İzmir'de düzenlenen "Referanduma Doğru" isimli konferansta konuşan AK Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, "Devlet sistemi yani rejim ile hükümet sistemi sürekli birbirine karıştırılıyor. Devlet sistemi yani rejim, devletin üzerine inşa edildiği dayanaktır. Rejim değil sistem değişecek" dedi.

İzmir'de, sivil toplum kuruluşları tarafından "Referanduma Doğru" isimli bir konferans düzenlendi. Konferansta, yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anlatılarak, sistemin neler getirileceği konuşuldu. AK Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, 16 Nisan'da yapılacak referandum hakkında bazı bilinmeyen detayları anlattı. 16 Nisan'da yapılacak referandumda iki alternatif olacağını ifade eden Sait, "Birincisi, geçmişte olduğu gibi Cumhurbaşkanının kimler tarafından seçileceğini ve hükümetlerin kimler tarafından kurulacağını karanlık mahzenlerde iş gören vesayetçi azınlığa bırakmak ya da ikincisi, Cumhurbaşkanını ve doğal olarak hükümeti doğrudan millete seçtirmek. Birinci alternatif kriz, kaos ve darbelere zemin hazırlayarak demokrasinin ve ekonominin gelişmesini engelliyor. İkinci alternatif ise getirdiği en önemli özellik olan istikrar ile ülkeye daha demokratik ve müreffeh bir gelecek sağlıyor" dedi.

"Sürekli birbirine karıştırılıyor"

Sistem ile rejimin karıştırıldığını anlatan Rıfat Sait, "Rejim değil sistem değişecek. Devlet sistemi yani rejim ile hükümet sistemi sürekli birbirine karıştırılıyor. Devlet sistemi yani rejim, devletin üzerine inşa edildiği dayanaktır. Örnek olarak Cumhuriyet, oligarji, monarji, üniter ve federal yapılar gibi. Hükümet sistemi ise devlet sisteminin yönetimi ve işleyişidir. Örnek olarak parlamenter sistem, Başkanlık (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi), Yarı Başkanlık sistemi gibi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı olanlar, parlamenter sistemi demokrasi ile özdeş bir biçimde sunmakta. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi durumunda sanki demokrasiden uzaklaşılacağı yönünde bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bu anlayış baştan sona yanlıştır; zira gerek parlamenter sistem, gerekse Başkanlık, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Yarı Başkanlık sistemlerinin temel referansı demokrasidir. Başkanlık, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Yarı Başkanlık veya parlamenter sistem adı verilen hükümet sistemlerinin tamamı bu anlamda Cumhuriyettir; halkın kendisini yönettiği rejimlerdir. Ülke olarak 16 Nisan'da referandumda oylayacağımız 18 maddenin hiç birinde ne ülkenin üniter yapısı, ne cumhuriyet rejimi ne de demokrasisi temelini ilgilendiren hiçbir bahis yoktur. Aksine 16 Nisan'da "Evet" çıkmasıyla bütün bu temel olgular daha da güçlenecektir" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.