Altıeylül Belediyesi tarafından düzenlenen programda İletişim Uzmanı Fatih Akbaba, Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyenlerini anlattı.
Altıeylül Belediyesi'nin ev sahipliğinde "Mehmet Akif ile anlaşabilmek" konulu konferans düzenlendi. Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy'un tüm Türkiye'de ayrı bir yeri olduğunu, Balıkesir'de de en yakın arkadaşı Hasan Basri Çantay'ın bulunduğunu kaydetti.
Kafaoğlu, "Mehmet Akif Ersoy ödül var diye istiklal marşını yazmak istememiş ama onu hemşehrimiz Hasan Basri Çantay ikna ediyor. Akif'i anlayabilmek ve anlamak son derece önemlidir. Balıkesir Kuva-yi Milliye Şehir, Balıkesir Çanakkale'de en fazla şehit veren iller arasından, Balıkesir Lisesi 2 sene üst üste mezun vermeyerek, o gençler vatan, bayrak için şehit düştüler. Çanakkale'de 250 bin vatandaşımız şehit oldu. Çanakkale'de hemşehrimiz Havranlı Seyit Onbaşı savaşın kaderini değiştirdi. İman gücü ile Seyit Onbaşı 276 kiloluk toplu alıp ateşliyor ve İngilizlerin en meşhur donanmasını Çanakkale'nin dibine gömüyor. Çanakkale'nin ruhunu gelecek nesillere aktarmamız lazım. Bu yüzden Mehmet Akif'i, Hasan Basri Çantay'ı iyi anlamak lazım" dedi.
İletişim Uzmanı Fatih Akbaba ise, "Mehmet Akif Ersoy 1936 yılında 27 Aralık'ta İstanbul İstiklal Caddesi'nde bulunan Mısır Apartmanında hayata gözlerini yuman, kuranlar okunurken öldüğü o ev maalesef gece kulübü olarak çalıştırıldı. O evi halen müze yapamadık. Akif'in cenazesinde tabutunun üzerinde Türk bayrağı yoktu. Sokaklarda bulunan 11 genç Akif'in cenazesini taşıyarak Edirne Kapı Mezarlığına götürürler ve cenaze defnedildikten sonra gençler mezarın başında istiklal marşını okurlar" diye konuştu.
Program sonrasında İletişim Uzmanı Fatih Akbaba Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu'ndan aldığı çiçeği 15 Temmuz akşamı şehit düşen Özel Harekât Polisi Turgut Solak'ın eşine takdim ederek büyük alkış aldı.
İHA