Akçaköy Beldesi, Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı ortalama 400 m rakımında bir belde. Beldenin nüfusu 2007 bilgilerine göre 2497 olarak bilinmektedir. Akçaköy Belediyesi'nin başkanlığını 29 Mart 2009 tarihi itibarıyla Ak Parti adayı Sultan Memiş kazanmıştır. Beldenin 2004 seçimlerinde seçilen başkanı Ferit Öztürk görev süresi dolmadan vefat etmiştir.
Akçaköy Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde Trabzon ilinin Akçaabat ilçesi yönetim sınırları içerisinde yer almaktadır. Akçaköy beldesi dört mahalleden oluşmaktadır. Bunlar: Ovacık, Pınarbaşı[salihli mahallesi], Yeşilyurt ve Dumankaya mahalleleridir. Bu mahallelerde en fazla hane sayısı Dumankaya Mahallesinde mevcuttur. Beldede bin beş yüzü aşkın hane vardır. Beldenin eski adı "İle Karyesi"dir. Akçaköy kuzeyden Derecik, batıdan Fındıklı, güneyden Kayabaşı, doğudan Ağıllı ile çevrilidir.
Trabzon'a 25 km, Akçaabat'a 21 km uzaklıkta olan, yaklaşık 80 bin metre karelik bir alan kaplayan belde büyük oranlarla dış göç verdiği için on binin üzerinde nüfusu olmasına rağmen, şu andaki nüfusu 2007 verilerine göre 2497'tır.
Halk tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı için özellikle fındık bahçelerinden ve otlak arazilerinden yararlanarak kendilerinin ve besledikleri hayvanların geçimlerini sağlamaktadır. Akçaköy, Doğu Karadeniz Bölümü'nün iklim özelliklerine sahiptir. Yazlar çok sıcak olmadığı gibi kışlarda çok soğuk olmaz; ılıman bir iklime sahiptir. Zaman zaman yağan kar çabucak erir, hayatı olumsuz yönde etkilemez. Her mevsim sis görülür. Rüzgarlar sonbaharda belirgin olmak üzere her mevsimde eser. Yağış, sonbaharda daha fazla olmak üzere her mevsim vardır. Beldenin çevresi dağlarla çevrili olduğundan; fırtınalara karşı korunaklıdır. Beldenin hakim bitki örtüsü ormandan bozma fındık bahçeleridir.
Akçaköy Beldesi, Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı Çepni Türkmenlerinin yerleştiği yerlerden birisidir.
"İLE" Akçaköy Beldesinin eski ismidir.
Akçaköy'ün eski adı olan “İle” kelimesini incelediğimizde ve bu konuda araştırma yapan uzmanları okuduğumuzda “İle” nin Öz Türkçe bir kelime olduðunu görürüz. “İle” telaffuzu Kaşgarlı Mahmut'un “Divan-ı Lügat_i Türk” ve Şemseddin Sami'nin “Kamus-i Türk” adlı eserlerinde Türkçe bir kelime olarak geçmektedir. “İle” kelimesi geçen zamanda; çeviklik, ustalik, yar, dost, vatan gibi anlamlar yüklenmiştir.Burada önemli olan “İle” nin bir Türkmen diyarı,öz be öz Türk yurdu olduğu gerçeğidir.Yazılı kaynaklara göre Fatih Sultan Mehmet Trabzon'u fethedip Osmanlı İmparatorluğu'na kattıktan sonra, yurdun çeşitli yörelerinden Türk göçmenleri getirerek Trabzon'un çeşitli yerlerine yerleştirdi. Yıllarca şehrin sahillerinde yaşayan insanlar, daha sonra nüfusun artmasıyla yükseklere doğru çıkmaya başladılar. Şehirden ilk olarak Akçaköy'e göçen insanlar, 1750 yıllarından itibaren burayı yayla olarak kullanmıştır. Bu insanlar İle köyü'nü yazın otlak olarak kullanıp, kışın sahillere geri dönmüştür. İlerleyen zamanlarda ise gelen bazı ailelerin burada tam zamanlı olarak kalmasıyla günümüz Akçaköy'ü oluşmuştur.köyün ilk kurucu ailesi salihoğulları dır.terzilik yapan salih ağa akçaköye gelen ilk Türk ailedir.salih ağa,meşhur akçaabat savunmasından sonra ödül olarak osmanlı devleti tarafından akçaköy e yerleştirilmiştir.akçaabat nüfus kayıtlarına göre salih ağa'nın oğlu 1846 ibrahim terzi(salihoğlu-terzi-kayhan-başterzi)ilk nüfusa kayıtlı Türk ailesidir.salihoğulları ile akçaköy Türkleşmeye ve müslümanlaşmaya başlamıştır.(şu anda pınarbaşı salihli ya da salihoğulları mahallesini teşkil eder)