Hıdırnebi Yaylası, Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı bir yayladır. Adını, "Hıdırnebi" isimli bir Çepni Türkmen Beyinden aldığı rivayet edilir.
Hıdırnebi kayasının arkasındaki tepe üzerine kurulmuştur. Yalanın 'ARGOLOS ÇİMENİ' denilen yerinde her yıl Temmuz ayının 20. günü (Orak 7 si) Hıdırnebi Derneği adı verilen büyük bir şenlik yapılır.
Yayla Şenlikleri Niçin Yapılır? Yayla Şenliklerinin Önemi
Genellikle Karadeniz bölgesinde yılın belirli dönemlerinde yaylalara çıkılır. Yurdun dört bir yanından o yöreye mensup insanlar yayla şenliklerine katılmak üzere gelirler. Genellikle kurban kesilir. O yöreye ait çalgılarına uygun oyunlar oynanır, halaylar çekilir. Aslında oyun ve halaydan maksat baharın gelişinin kutlanmasıdır. Yayla şenlikleri aslında baharın habercisidir.
Yayla şenlikleri insanlar arasında birlik ve beraberlik duygusunun sağlanması adına çok önemlidir. Baharın gelişi hep beraber coşkuyla kutlanır.
Akçaabat Yaylaları yılın belirli dönemlerinde bu kutlamalara sahne olurlar. Diğer yaylaları da öğrenmek Akçaabat köyleri içinde yayla olanlar hangileri merak ediyorsanız Akçaabay yaylaları linkinden ulaşabilirsiniz.
Hıdırnebi yaylasına öncelikle akçaabat köyleri içinde ağaçlı köyü sakinleri çıkar. Ağaçlı Köyü, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Akçaabat Ağaçlı Köyü Resimleri ve akçaabat ağaçlı köyü videosu na göz atmak isteyebilirsiniz.
Hıdırnebi Yaylakent Konaklama
Siz de baharın gelişini kutlamak için yaylaya çıktınız ve Akçaabat da Hıdırnebi Yaylasında iseniz ve tatilinizi birkaç gün daha uzatıp doğanın tadını çıkarmak isterseniz işte size bu imkanı sağlayacak en güzel yer Hıdırnebi Yaylakent tesisleridir. Muhteşem bir doğa manzarasına sahip olan bir yamaçta büyük, yemyeşil bir bahçenin içinde yer almaktadır Tenis kortu, bilardo, langırt, masa tenisi, yamaç paraşutu, jeep safari, atlı gezinti, futbol, veleybol, basketbol ve kayak gibi aktiviteleri yapabilmek için en güzel imkanlara sahip doğa harikası bir ortam.
Akçaabat Ağaçlı Köyü
Ağaçlı Köyü adının 1948 yılında yapılan bir ziyaret sonucunda neticelendiği ve ziyareti köye kımın yaptığı bilinmemektedir. köyün çevresini saran orman çeşitliliğinden dolayı bu ismin verildiği rivayet edilir. Köy nüfusu ; Abanoz, Altın, Çağlar, Şahin, Yılmaz, Bulut, Keskin, Karabulut, Çakır, Salih,Sarı,Şimşek, Taş, Sali, Arslan, Aydın, Ocak, soyadlarını taşımaktadır.
Mahalleye ait gelenek ve göreneklere baktığımızda ilk akla gelen yayla şenlikleridir. Bunların başında ise hıdırnebi, kuruçam, kaldırım yaylaları gelir. Diğer gelenek ve görenekler olarak düğünleri,asker uğurlamalarını gösterebiliriz. internet dünyasında yerini alamamıştır.
Trabzon iline 35 km, Akçaabat ilçesine 18 km uzaklıktadır. Yerleşim olarak Hıdırnebi kayasının yamaçlarında olup etrafı yüksek tepelerle çevrilidir. Bitki örtüsü fazla olup; gürgen,çam,kızılağaç,kestane ağaçları daha fazladır.
Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak tarım ve hayvancılığın yetersiz olmasından dolayı mahalleden göç çok fazla olmuştur. Göçün önemli bir nedeni de gerekli devlet yardımlarını alamamaktır. Eğitim/okuma oranı yüksektir. Gurbet fazladır. Okuma imkanına sahip olanlar devlet memurluğunda çeşitli kademelerde bulunmaktadırlar. Ağaçlı Köyü nüfusuna kayıtlı olup; Eğitim-Öğretim,Maliye, Müftülük, Adliye/İcra müdürlükleri, Emniyet ve Tapu kadastro müdürlüklerinde görev yapan personel bulunmaktadır.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Dokdor ya da hemşire kısa aralıklar dışında bulunmamaktadır. Aile hekimi perşembe günleri mobil hizmet vermektedir. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalttır.. Ağaçlı köyüne ulaşım, Aydın Köy ve Meşeli köylerinin sağlanmaktadır. Akççabat Meşeli, çilekli, karaçayır, AĞAÇLI, Aydınköy, Yavuzköy bağlantı grup yolu asfalttır. ve yapımı Erdoğan BAYRAKTAR tarafından tamamlanmıştır. Sabit telefon vardır. kodu:245....'dür.
Ayrıca bu yaylada TRT verici istasyonu da bulunmaktadır. Yayla turizmi çerçevesinde yapılan HIDIRNEBİ YAYLA KENT te yaylaya ayrı bir güzellik katmaktadır. Yayla Kent tamamıyla mimariye uygun olarak ahşap yapılmıştır.