Salacık, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde Malkoçoğulları, Sakaoğulları, Çanakçıoğulları vesaire gibi Çepni Türkmenleri yaşar.
Salacık, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir köydür.1960 yılından önceki adı Cavana’dır. Cavana’nın adı halkın ağzından dolayı yörede Zavana olarak telaffuz edilir.Mahalleye Salacık adının nereden verildiği kesin olarak bilinmemektedir. Mahallenin tarihi hakkında bilinmektedir.Mahallenin en yaşlıları dahi nereden gelip buraya yerleşildiği hakkında kesin bir bilgi yoktur.İlk gelenlerin Suriye’den geldikleri rivayet edilmektedir.
Daha sonraları KARAMEHMETOĞULLARI(Serdarlar),MANKAFAOĞULLARI, SAKAOĞULLARI, MALKOÇOĞULLARI,ÇANAKÇIOĞULLARI köye ilk gelip yerleşenlerdir.Bunları KALAFATOĞULLARI takip etmişlerdir. Rus işgali döneminde(Birinci Dünya Savaşı-Muhacirlik Dönemi) köy halkı batıya göç ederek Harşit’ten İstanbul’a kadar çeşitli yörelere gitmişlerdir. İşgalden sonra yurdumuzun düşmanlardan temizlenmesinin ardından köy halkı geri dönerek mahallesi yeniden oluşturmuşlardır.1955 yılında mahallesin güney kısmı ayrılarak Yeniköy adında bir köy oluşturmuşlardır. Mahallenin yakın tarihine baktığımızda özellikle balıkçılık yapılması nedeniyle çok sayıda köy insanının Samsun ve diğer bazı sahil kentlerine göç ettiklerini görmekteyiz.
Trabzon ilinin 18 km,Akçaabat'ın 5 km batısında ,kıyıdan geçen devlet karayolu kenarında kurulmuştur. Doğusunda Darıca beldesi,batısında Akçakale beldesi,güneyinde ise Yeniköy Köyü ve Kuzeyi Karadeniz ile çevrilidir. En son yapılan nüfus sayımına göre mahallesin nüfusu 997 ( 2009)dir. Nüfusun 490’ı erkek, 507’si kadındır.
Mahallede 400 hane bulunmaktadır.Denizden başlayarak 2 km kadar uzanan engebeli ve giderek yükselen bir arazi yapısı vardır.En yüksek yeri 300 metredir.Ortalama yükseklik 100 metre civarındadır.Darıca Beldesinde, Darıca ve Salacık balıkçılarının ortaklaşa kullandıkları 370 metre boyunda barınak mevcuttur.Yine mahallesin sahillerinde halkın kullanımına açık özellikle yaz mevsiminde şehir merkezindeki halkın yoğun olarak geldiği plaj mevcuttur.
Mahallede Akçaabat’ta olduğu gibi Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir.Ancak Yoroz Burnundan Hacibeşir deresi arasında mikroklima alanı bulunmaktadır.Yani Karadeniz iklim bölgesi içinde kısmi olarak Akdeniz iklim özelliği görülmektedir.Köyümüz bu alan içersinde kalmaktadır.Bundan dolayı mahallesimüzde zeytin ve turunçgiller yetişmektedir. Mahallenin içersinden geçen yolların tamamına yakın kısmı asfalt ve betonlanmıştır.Köyü Yeniköy’e ve diğer köylere bağlayan yol asfalttır.Şu an toprak yollarda betonlama çalışmaları devam etmektedir.
Mahallede Gülbahçe, Orta mahalle, Serdarlar mahallesi ve Yalı mahallesi olmak üzere dört mahalle vardır. Mahallede dağınık bir yerleşim biçimi görülmektedir. Mahallede 3 cami, 1 ilkokul,ilkokul bünyesinde 1979 yılında açılan bir ortaokul, balıkçılık kooperatifi,Akaryakıt istasyonu , 1 marangoz atölyesi, 4 bakkal, 3 kahvehane, 1 berber bulunmaktadır. Salacık mahallesi yol üzerinde olduğundan mahallesin Akçaabat’la ilişkisi çoktur.Halkın çoğu alışveriş yapmak için Akçaabat’a gider.Akçaabat ile Salacık arasında her an gidiş gelişi sağlayacak vasıta bulunmaktadır.
Mahalledeki halkın geçim kaynakları kıyı balıkçılığı ve ziraatçılıktır.En fazla avlanan balıklar: İstavrit, mezgit, hamsi, tirsi, palamut, lüfer, sargan v.b gibi balıklardır.Mahallede mısır, patates, fasulye, salatalık v.b sebzeler yetiştirilmektedir. Ayrıca çeşitli meyve ağaçları ve zeytin ağaçları bulunmaktadır.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur.sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol toprak olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.