Akdeniz Ülkelerinin Hedefi, 2030’a Kadar 500 Milyon Turist Çekmek

Mersin'de düzenlenen 7. Akdeniz Turizm Forumu (MEDITOUR 2016), Tarsus'taki St. Paul Kilisesi'nde okunan sonuç deklarasyonu ile sona erdi.

Mersin'de düzenlenen 7. Akdeniz Turizm Forumu (MEDITOUR 2016), Tarsus'taki St. Paul Kilisesi'nde okunan sonuç deklarasyonu ile sona erdi. Deklarasyonda, Akdeniz'de yılda 343 milyon turistin ağırlandığı, 2030'a kadar bu sayının 500 milyona çıkarılmasının hedeflendiği turizmin, ekonomik kalkınma için daha çok desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) tarafından organize edilen ve bu yıl Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) ev sahipliğinde Mersin'de düzenlenen MEDITOUR 2016, iki gün süren oturumların ardından tamamlandı. Forumun sonuç deklarasyonu, Tarsus ilçesindeki St. Paul Kilisesi'nde açıklandı. Deklarasyonu, Med-Alliance Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alaa E. Ezz ve MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar birlikte okudu.

Hedef, 2030'a kadar 500 milyon turist çekmek

Deklarasyonda, ASCAME yönetimi ve 23 milyondan fazla şirketin çatı kuruluşu olan 500'den fazla ticaret ve sanayi odasını temsil eden turizm sektörünün üyelerinin, turizmin Akdeniz'de yılda 343 milyon turisti ağırlayarak diğer sektörleri de destekleyen, sosyoekonomik kalkınma ve iş fırsatları sunmak bağlamında lokomotif bir sektör olduğunun bilincinde oldukları belirtildi. Akdeniz'in, dünya üzerindeki en güzel doğaya ve kıyılara sahip olduğunu, dünya mirasının yüzde 70'ine ve çevre uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir medeniyet beşiği olduğu kaydedilen deklarasyonda, "Turizm sektörü üyeleri, bu nedenle dünyada seyahat eden her üç turistten birinin Akdeniz'i ziyaret ettiğinin, özellikle de uluslararası turizm gelirlerinin çeyreğinden fazlasını oluşturarak küresel kruvaziyer piyasasının yüzde 20'sini kapladığının farkındadırlar. Kamu-özel ortaklığı boyutunda ekonomik kalkınma için devlet girişimlerinin desteğiyle iş dünyası ve temsilci birliklerinden beklenen aktif rolü tanımaktadırlar. 2030'a kadar 500 milyon turist çekmek ve bu turistlerin Akdeniz'in iki kıyı şeridine eşit şekilde dağılmasını sağlamak amacıyla böylesine önemli bir sektörün daha çok desteklenmesi gerektiğinin bilincinde olup, bu konuda gerekeni yapmalıdırlar" denildi.

Akdeniz'i sürekli yükselen bir değer haline getirmek amaçlanıyor

Böylesine önemli bir hedefe ulaşmak için uzmanlaşmış, çok yönlü ve bölgesel kurumlar ile bağış sağlayan kurumlar ve ekonomik kalkınma kurumları dahil kilit konumdaki paydaşlar ile yapılacak olan iş birliğinin önemine vurgu yapılan deklarasyonda, "Akdeniz'i, turistlerin sürekli değişen ihtiyaçlarını karşılayan daha da yükselen destinasyonlar ve yol haritaları vasıtasıyla yükselen bir değer haline getirmeyi amaçlamaktadırlar. Sonuç olarak, tarafların tümü mümkün olan yer ve zamanda tarafların her birinin tam bağımsızlığına saygı duyarken bölgesel düzeylerde maksimum işbirliğini sağlamak için büyük bir özveri ve gayretle çalışacaktır" ifadelerine yer verildi.

Deklarasyonda, belirlenen hedeflere ulaşmak için yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

"Akdeniz'in bir turizm destinasyonu olarak tanıtımı için kamu-özel sektör düzeyinde ortaklık, işbirliği ve diyalogu arttırmak ve Akdeniz'in çeşitli destinasyonlarını sürdürülebilir yatırım, teknolojik ve teknik işbirliği ile eğitim ve insan kaynaklarının teşviki yoluyla yükselen bir destinasyon haline getirmek. Sürdürülebilir turizmi, turizmin kalkınma yolu haline getirmek. Akdeniz'deki bütün kalite yönetimi konseptlerini kesinleştirmek. Deniz-kum-güneş turizmini korumak. Üçüncü yaş ve inanç turizmi gibi yabancı turistlerin değişen ihtiyaçlarını karşılayacak yeni turizm merkezleri, ürünler ve destinasyonları tanıtırken kültürel alanları restore edip kruvaziyer alt yapılarını sürekli güncel tutmak. Akdeniz'in tamamını destekleyici nitelikte yeni ürünler ve çok ülkeli seyahat rehberleri oluşturmak. Turistik alanların korunması ve bölgelenme gözlemleri sırasında, büyük ölçüde ihtiyaç duyulan alt yapıları desteklemek. İşletmeler ile akademisyenleri bir araya getirecek olan bir Pan-Akdeniz platform ile turizm eğitimi ve yaşam boyu öğrenme konusunda işbirliği yapmak. Özellikle çocuk ve gençlerin daha çok turizm dostu olmalarının üstünde durarak bütün seviyelerde turizm farkındalığı yaratmak. Güvenlik ihtiyaçlarını gözlemlerken, aynı zamanda turizmin devingenliğini desteklemek. Daha yeni piyasa türlerini özellikle bilişim ve iletişim teknolojilerinin üstünde durarak yaymak. Pan-Akdeniz atık yönetim konseptleri ve kamu toplu temizleme kampanyaları ve teşebbüslerini başlatmak. Kriz dönemlerinde turizm endüstrisinde meydana gelen dalgalanmanın desteklenmesi için yeni yöntemler aramak. Avrupa Birliği'nin Akdeniz'deki sınır ötesi işbirliği programı olan ve Pan-Akdeniz tematik yolları ile toplam kalite yönetimi oluşturan "ENPI CBC Umayyad and Goals" projeleri gibi bölgesel teşebbüslerin benzerini gerçekleştirip daha geniş çevrelere yaymak. Ayrıca bütün taraflar ziyaretçiler için tamamen güvenli bir çevrenin, turizmin teşviki konusunda çok önemli ve öncelikli bir konu olduğunu kabul etmektedir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.