Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 2017 yılının ilk 7 ayında yakaladığı yüzde 21'lik oranıyla ihracatını en fazla artıran birliğin AKİB olduğunu ve birliğin geçen 7 aylık süreçte Türkiye'nin sektör ihracatına 680 milyon dolar değerinde katkıda bulunduğunu belirtti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Arslan, AKİB üyelerinin 2017 yılının ilk 7 ayında hububat, bitkisel yağlar, tatlı bisküvi ve gofret, baharat, diğer gıda müstahzarları, yağlı tohumlar ve mamuller sektörlerinde son 3 yılın aynı dönemlerindeki ihracat değerlerinin zirvesine ulaştığını kaydederek "AKİB hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatını geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 21 oranında artırarak 680 milyon değerine ulaştırdı ve böylece sektörde ihracat değerini en fazla artıran birlik oldu. AKİB, bitkisel yağ sektöründe İlk 7 ayda geçen senenin aynı dönemine kıyasla değerde 56 milyon dolar ve yüzde 107'lik oranıyla Türkiye'de ihracatını en fazla artıran birlik oldu. Bu artışla, AKİB üyeleri bitkisel yağ ihracatlarını 109 milyon dolar değerine ulaştırdı. Türkiye toplam bakliyat sektörü ihracatının yüzde 74'üne tekabül eden 138 milyon dolarlık bakliyat sektörü ihracatına yine AKİB üyeleri imzalarını attı. Aynı dönemde, Türkiye'de en fazla hububat sektörü ihracatı yapan birlik yüzde 37'lik oranı ile yine AKİB oldu. Türkiye'nin tatlı bisküvi ve gofret sektöründe 2017 yılının ilk 7 ayındaki ihracatında en yüksek pay yüzde 34'lük oranı ve 54 bin tonluk miktarıyla AKİB üyelerine aittir" diye konuştu.
2017 yılının ilk 7 aylık döneminde AKİB sektör ihracatının yüzde 53'ünün Orta Doğu ülkelerine gerçekleştirildiğini vurgulayan Arslan, bu ülkeleri sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 14'lük oranlarıyla Afrika ve Avrupa Birliği ülkelerinin takip ettiğini söyledi. 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde AKİB'in hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe Avrupa Birliği'ne gerçekleştirilen ihracatın geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 6 oranında artarak 93 milyon dolar değerine ulaştığını ifade eden Arslan, Avrupa Birliği'nin Türkiye için halen en önemli pazarlardan olduğunu ve ticaret ile politikanın birbirine karıştırılmadan ticaretin serbest bir şekilde yapılmasından yana olduklarını söyledi.
İHA