Aksaray Belediyesi, şehrin içme suyu temininde Aksaray tarihinin en önemli ve kaynak olarak en büyük projesinin ilk adımı atmaya hazırlanıyor. Şehrin içme suyunu çözüme kavuşturacak eylem planı hazırlayan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Kalkınma Bakanlığının desteğini alarak 110 milyonluk kaynağını geçtiğimiz aylarda Aksaray'a kazandırmıştı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, DSİ tarafından kaynak aktarılarak hazırlanan Aksaray İçmesuyu Arıtma Tesisi, İsale hattı ve Rehabilitasyonlar projesinin temelini atmak üzere yarın Aksaray'a geliyor. Temel atma töreniyle birlikte Aksaray için adeta dönüm noktası olan içme suyu projesinde en önemli adımda atılmış olacak. Aksaray Belediyesi ile DSİ Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği Aksaray'ın içme suyu sorununun giderilmesi için hazırlanan dev proje üç kısımda planlandı. Acil eylem planında keson kuyu ile yeraltı su kapasitesi yüzde 35 ( 100lt/sn) artırılarak barajdan alınan su miktarı azaltıldı. Aynı zamanda DSİ ile yapılan protokolle Bağlıköy mevkiinde 6 adet kuyu marifetiyle yeni yapılacak tesisin ihtiyacı olan 300 lt/sn yeraltı su kaynağı sağlandı.
Belediyeden yapılan açıklamada, "Açılan 6 adet kuyudan elde edilecek 300 lt/sn su kaynağının içme suyu sistemine dahil edilmesi için gerekli olan 20bin m. isale hattı, 6 bin m3 kapasiteli 2 adet su deposu, 57 adet sanat yapısı (debimetre, vantuz, tahliye, kuyu binaları, vana odası vb.) ve 5 adet içme suyu yapısı rehabilitasyonu vardır. Yapım işi ihalesinin 2016 yılı sonunda yapılması planlanmaktadır. İhale kapsamında, toplam 27bin m3 kapasiteli 3 adet su deposu, yaklaşık 20 bin m isale hatları, 3 adet terfi merkezi ve isale hattı üzerindeki sanat yapıları bulunmaktadır. Birinci kısım kapsamında iletim hattı tamamlanacak olan yeraltı su kaynağının (300lt/sn) şehre verilmeden önce ultrafiltrasyon/ters ozmos sistemi ile arıtılması için Bağlıköy'de bir adet arıtma tesisi yapılması planlanmıştır. Projelendirme ihalesi 3 Kasım 2015 tarihinde yapılmıştır. 6 Ocak 2016 tarihinde yer teslimi yapılarak projelendirme süreci bitmiş olup 2018 sonunda yapım işi ihalesine çıkılması planlanmaktadır. Bütün tesisler, depolar, vanalar ve suyun kalitesi son teknoloji otomasyon sistemi ile 24 saat izlenecek ve kontrol edilebilir olacaktır. Hedef ise 2018 yılı sonunda Aksaray'ın içme suyu sorunun çözüme kavuşmuş olmasıdır" ifadelerine yer verildi.
İHA