Aksaray'da 1 Ağustos tarihi itibari ile başlayan 2016-2017 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarında çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak adına önemli bir adım atan Ziraat Odası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçilerin kurum kurum gezmemesi için Ziraat Odası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nü birleştirdi.
Ziraat Odası'na kayıt ve diğer işlemleri için gelen çiftçiler, iki kilometre uzaklıktaki Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne kadar gitmeden tüm işlemlerini tek çatı altında kolaylıkla kısa sürede yaptırıyor. İki kurumun yaptığı bu uygulama ÇKS kayıt süresince devam edecek. Çiftçilerin iki kurum arasında adeta mekik dokuduğunu, bazen evrakların eksik olduğunu ve üreticilerin defalarca kurumlar arasında gidip gelmek zorunda kaldığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, tarım ve hayvancılıkla uğraşan birçok üreticinin yaşlı insanlar olduğunu söyledi. Bu üreticilerin yorulmaması, artı bir masraf içine girmemesi ve işlerini kolaylaştırmak adına böyle bir uygulama yaparak iki kurumu bir çatı altında birleştirdiklerini vurgulayan Başkan Koçak, "2016- 2017 Çiftçi Kayıt Sistemi gecen yıl olduğu gibi yine Türkiye'de bir ilki yapıyoruz. Aksaray Ziraat Odası ve İl Tarım Müdürlüğümüzle beraber. Bizim amacımız Aksaray'daki çiftçilerimizin rahat edebilmesi. Yani Ziraat Odası ve İl Tarım Müdürlüğünün arası yaklaşık 3 kilometre. ÇKS yaptıran çiftçilerimizin birçoğu da 50 yaş üstü ki burada da görüyoruz. Çiftçilerimizin yorulmaması için, rahat hizmet alabilmesi için ziraat odasında çiftçilerimize hizmet veriyoruz" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise, "Bu sene üçüncü senemiz. Diğer illerde olmayan bir yöntemi burada uygulama başlatmıştık iki sene önce. Bizim ziraat odasıyla tarım il müdürlüğüne bağlı bitkisel üretim şube müdürlüğü arası epey uzak bir mesafe. Vatandaşlarımızın yorulmaması için burada bu salonu bize tahsis ettiler. Burada ÇKS alıyoruz. Vatandaşımız yorulmuyor. İki yere git gel olmuyor. Buradaki amacımız tamamen hizmet anlayışı ile yerinde hizmet etmek ve sorunları yerinde gidermek. Gördüğüm kadarıyla da çiftçilerimiz memnun" diye konuştu.
ÇKS yaptırmak için sıra bekleyen üretici 68 yaşındaki Ahmet Ayan da, "Gidip gelemiyorduk. Yeri çok uzaktı. Şuanda biraz daha kolaylaştı. Sorunlar olduğunda üç, beş kez gittiğimiz zamanlar oluyordu" ifadesini kullandı.
İHA