Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Başkanı Gül Akyürek, Mersin'de Tarım Teknolojileri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmak için çalışmalara başladıklarını belirterek, "Projede 65 yatırımcı ile 5 bin kişilik istihdam yaratmayı hedefliyoruz" dedi.
TÜGİAD Çukurova Şubesi Başkanı Akyürek, yazılı bir açıklama yaparak, derneğin 2017 yılındaki projeleri ve açıklanan son teşviklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TÜGİAD Çukurova Şubesi'nin, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek bölgesel ekonomik politikaların oluşturulmasına katkıda bulunmayı hedeflediğini belirten Akyürek, "Mersin Ekonomi Platformu dönem başkanı olan TÜGİAD Çukurova Şubesi, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının liderleriyle dirsek temasında, şehrin tüm sorunlarına çözüm getirecek çalışmalarda aktif rol oynamaktadır. Bu bağlamda Mersin, Adana, Hatay, Gaziantep illerindeki genç işadamlarını bir araya getirecek B2B toplantıları düzenlemek, geleceğin Çukurovası'na ve geleceğin enerji merkezine doğru atılacak adımlarda girişimcilik ve kadın girişimciliğinin desteklenmesi yönündeki çabalar özel öneme sahip. Ancak kısa vadede STK gayretlerinin koordine edilerek Mersin birlik oluşumlarını lehe birer araç haline dönüştürmek, KOBİ'lere finansman araçlarını tanıtmak, finansmana erişimini kolaylaştırmak, teşviklerden yararlanma oranını arttırmak öncelikli hedefler arasında" ifadelerini kullandı.
"Mersin'de Tarım Teknolojileri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalara başladık"
2017'de en önemli projelerinin Mersin'de ilk defa çalışmalarına başlanan "Tarım Teknolojileri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi" kurmak olduğunu vurgulayan Akyürek, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Bölgeye yatırımların artması, bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla TÜGİAD Çukurova olarak yola çıktığımız projede 65 yatırımcı ile 5 bin kişilik istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Projeye tüzel kişilik kazandırmak amacıyla kurucu başkanı olduğum ve Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğüm Mersin İhtisas Organize Sanayicileri Derneği'nin görevi, ihtiyaç duyulan finansmanı sağlamak, altyapı projelerini hazırlamak, bakanlıklardan uygunlukları almaktır. TÜGİAD Çukurova yönetiminin azimli çalışmaları neticesinde çalışmalar devam etmektedir. Proje, bölgenin kalkınmasında rol oynayacak önemli yatırımlar arasında yer almakta ve il genelinde takdirle karşılanmaktadır."
"Teşvikler çok önemli"
Türkiye'de yatırımlara en çok ihtiyaç duyulan zamanda açıklanan teşviklere de dikkat çeken Akyürek, bu çerçevede en önemli gelişmelerden birinin de AR-GE merkeziyle ilgili kanun değişikliği olduğunu kaydetti. Akyürek, "Her sanayici firma kendi AR-GE merkezini kurabilsin hedefiyle 1 Mart 2016 tarihinde yürürlüğe giren 5746 sayılı kanunun adı Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun olarak değiştirilmiştir. Bu kanuna ilişkin Uygulama Yönetmeliği ise 10 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 5746 sayılı kanun ve Uygulama Yönetmeliği, Türkiye'deki özel sektör tarafından kurulan AR-GE ve Tasarım Merkezleri, ulusal ve uluslararası kurumlarca desteklenen AR-GE projeleri, rekabet öncesi işbirliği projeleri, tekno girişim sermayesi desteği, tasarım tescil desteği, herhangi bir kamu kurumundan destek alınmadan öz kaynaklarla geliştirilen AR-GE projeleri kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin indirim, istisna, destek ve teşvikleri kapsamaktadır" dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2014-2020 IPARD II Programı kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere başvurulara açıldığı bilgisini veren Akyürek, şöyle devam etti: "Kırsal kalkınma programı kapsamında geri ödemesiz yüzde 70'e varan oranlarla desteklenmektedir. Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme, yerel kalkınma stratejilerinin uygulanması LEADER yaklaşımı, tarım-çevre, iklim ve organik tarım tedbiri, kırsal alanda kamu altyapı yatırımları için teşvikler çok önemli, teşvik oranları arttı. Girişimciler çok küçük yatırımlarla sektöre ilk adımlarını bile atabilirler."
İHA