İş yeri olmadan ve vergi ödemeden araç satışı yapan vatandaşlar ikinci el araç satışı yapan galerileri olumsuz etkiliyor. Balıkesir'de galericilik yapan Rafi Güldalı, dükkanı olmadığı halde araç satanların ikinci el araç piyasasını öldürdüğünü söyledi.
İkinci el araç piyasasında durgunluk yaşanıyor. İş yeri olmayan ve devlete vergi vermeyen bir çok vatandaşın araç sattığını söyleyen Akça Oto galeri sahiplerinden Rafi Güldalı, "Bu şekilde araç satışı yapanlar bizim işimizi bozuyor" dedi.
İkinci el araç satışlarında canlılık olmadığını belirten Güldalı, sadece ekmek parasını çıkarabildiklerini söyledi.
Piyasadaki al satçıların olmaması durumunda işlerin daha da iyiye gideceğini ifade eden Rafi Güldalı, "Biz burada vergi ödüyoruz, kira ödüyoruz. Bir çok giderimiz var. Ama ayakçı diye tabir ettiğimiz ve piyasada araç satan bu insanlar 300 TL, 500 TL karla araç satıyor vergisi algısı olmadan denetime de tabi tutulmuyor" dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre vatandaşların yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacağını söyleyen Galerici Rafi Güldalı, vatandaşların bu engele de çözüm bulduğunu söyledi. Al satçıların ikinci el araçları babasının, amcasının ya da bir akrabasının üzerine üçer üçer alıp senede yine 20-25 aracı satabildiklerini belirten Güldalı, "Bu işi yapanlar yine de bu şekilde para kazanabiliyor. Bizim işimizi asıl bozan onlar. Alıp sattığımız her araba resmi olduğu için mecburen kasko bedelinin yüzde 1'i kadar kdv ödüyoruz. Artı bin lira veya bin 500 TL karla sattığımız aracın gelir vergisini de ödüyoruz. Noter satış paralarımız var. Personel giderlerimiz var. Ama al satçıların böyle bir derdi yok" dedi.
İkinci el araç piyasasında vatandaşların 15 ile 25 bin TL arasındaki fiyatlara araba aldığını söyleyen Güldalı, "Vatandaşların yüzde 50'nin üzerindekiler 15 bin ile 25 bin TL fiyatındaki araçlara bakıyorlar genelde. Daha yüksek alanların sayısı az. Zaten 30 bin liraya sıfır araç alabiliyorlar. Bunu da bankadan kredi çekip kullanıyorlar" dedi.
İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Rafi Güldalı, "Adı üstünde bu araçlar ikinci el. Bu arabalarda mutlaka boya oluyor, değişen oluyor. Ama şu önemli; araç kafadan darbe almadıysa, şaselerinde oynama yoksa, takla atmadıysa, tavanda bir oynama yoksa normaldir. Ama darbe almayan bir aracın bile çamurluğu çürüyebiliyor ve değişiyor. Boyası da çok önemli değil. İnsanlar bu araba neden solmuş ya da bu araba niye boyanmış diye soruyor. Güneş yanığı olduğu zaman araç soluyor. Araca güzellik kazandırmak için boyuyorsun. Rötuş yapıyorsun. Aracı boyamasan, bu nasıl araba diyorlar? Boyatsan niye boyattın diyorlar? Ne diyeceğimizi şaşırdık" dedi.
İHA