Kökez Köyü, Toros Dağlarının Aladağlar bölümünün güney eteklerinde, Aladağlar ile Hasandede gediğinin arasında kalan bir çukur içerisinde yaklaşık 300 yıl önce kurulmuştur. Kökez köyünü Türkmenistan kökenli Hacıdedeli aşireti kurmuştur.
Hacıdedeliler Pos içine geldikten sonra Pos Hacıdede diye anılmaya başlanmıştır. Kökez Köyü, Aladağ ilçesine 18 km uzaklıkta yer almaktadır. Köyün 3 km kuzeyinde Soğukoluk Mahallesi yer almaktadır. Köyün kuzeydoğusunda Dölekli köyü, kuzeybatısında Kıcak köyü, güneyinde ise İbrişim köyleri bulunmaktadır. Köyün nüfusu 2000 yılı nüfus sayımına göre 1081 olup, köyde 230 hane vardır. Köyün ekonomisi ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve orman işçiliğine dayanmaktadır. Kökez Köyü, Soğukoluk Mahallesi’nde bir sağlık ocağı bulunmakta olup burada bir ebe görev yapmaktadır. Yine aynı mahallede Kökez Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Kökez Soğukpınar İlköğretim Okulu olmak üzere iki okul vardır.
Kökez Köyü, Adana ilinin Aladağ ilçesine bağlı bir köydür. Köyün tarihi yaklaşık olarak 200 yıllık bir mazisi vardır. Cumhuriyet döneminden önce kaç kaç döneminde bir çok kişi gelerek yerleştikleri sanılmaktadır.
Köyde okuma yazma oranı 1982’den sonra yükselmiştir. Köyde tahminen 30 civarında üniversite mezunu olup devletin çeşitli kademelerinde çalışmaktadırlar. Bunlardan bir kısmı müdürlük, birim sorumluluğu görevlerini yürütmektedir.
Köyün en önemli yemeği hamur işi olan topalak yemeğidir. Genelde hamur işine dayanan bir yemek kültürüne sahiptir. Köy peyniri ve tereyağıyla yapılan böreğiyle tanınmıştır. TRAK kurufasulyesi oldukça ünlüdür.Köyün kuzeyinde köyün içinden geçen derede kükürtlü su ( Yumurtalı su bulunmaktadır Bu suyun mide ekşimesine faydalı olduğu söylenir.
Adana iline 118 Km., Aladağ ilçesine 14 Km. uzaklıktadır. Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak Toros dağı eteklerinde olduğundan karasal iklim etkileri görülmektedir. Yazları kurak ve sıcak geçmekte ancak nem oranı düşük olduğu için sıcaklık fazla hissedilmemektedir. Kışları ise genelde yağışlıdır. Yağışlar yağmur şeklindedir.
şehirden köye dönüş fazla olduğu için nüfus çogalmaktadır. son 7 yıl içinde nüfus patlaması yaşanmaktadır.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1430
2000 1046
1997 1068
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa ve orman ürünlerine bağlıdır.Kirazcılık gelişmekte olup yetiştirilen kirazlar ihraç edilmektedir.
Köyde ilköğretim okulu vardır.Okul Aynı zamanda taşıma merkezidir.Köyün içme suyu şebekesi yapılmaktadır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.