Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Şuay Alpay, mevcut parlamenter sistemin himaye edilecek bir sistem olmadığını belirterek, "Parlamenter sistem sürekli sorun üreten bir sistemdir" dedi.
Ordu'da Birleştirici İş Dünyası Konfederasyonu (BİRKONFED) tarafından bir otelde gerçekleştirilen "Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı'na katılan Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Şuay Alpay, ülke olarak çok önemli bir sürece girdiklerini ve 16 Nisan'ın, Türkiye'nin bu yüzyıldaki siyasal sistem ihtiyacı konusunda halk tarafından istikametinin çizileceği bir gün olduğunu belirtti. Anayasaya değişiklik paketinin mecliste enine boyuna görüşülüp müzakere edildikten sonra milletin önüne getirildiğini ifade eden Alpay, "Anayasa değişiklik paketine evet demek pek çok neden var. Şüphesiz hayır diyenlerin kendilerine göre gerekçeleri olabilir. Ama biz hayır denmemesi için sebeplerini kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Alpay, şöyle konuştu: "Bazı yerlerde "İyi kötü işleyen bir parlamenter sistemimiz vardı. Dolayısıyla anayasa değişiklik paketine ne gerek vardı" şeklinde sürekli sorularla karşılaşıyoruz. Ancak böyle olmadığını onlarda biliyor. Şu anda savunulan ya da devamından yana görüş ifade edilen parlamenter sistem gerçekten bir parlamenter sistem değil. Dolayısıyla mevcut sistemin korunacak, himaye edilecek bir parlamenter sistemi olmadığı ortadadır. Çünkü bu sistem başından itibaren sorun üretmiştir."
Şu ana kadar 65 hükumetin iş başı yaptığını anımsatan Alpay, "Yani 65 başbakandan bahsediyoruz. Demek ki bir problem var. Bu siyasi bir istikrarlığa ve krizlere neden oluyor. Sürekli krizlerde oldukça beraberinde ekonomik krizler ve ekonomik sıkıntıları getiriyor. Bütün bunlar toplumsal güvensizliğin ortaya koyduğu siyasal faciadır. Bununla birlikte Meclis'e ve hükumete güvensizliğin de yolu açılıyor. Sonuç itibariyle bu da darbe zeminlerinin önünün açılmasına neden oluyor" açıklamasında bulundu.
Darbelerle Türkiye'nin hem içeride hem de uluslararası alanda itibar kaybettiğini, yakın siyasi tarihe damgasını vuran siyasi liderlerin de hep Başkanlık sistemini savunduğunu ifade eden Alpay, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunun için geriye dönüp baktığımızda bu gerekli bir tartışmadır. Doğru sistemin başkanlık sistemi ya da cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi olduğuna dair genel bir kanaat var. Rahmetli Necmettin Erbakan hocadan tutunda, rahmetli Turgut Özal, rahmetli Süleyman Demirel, rahmetli Türkeş ve rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu dahil bunların hepsi Türkiye için kurtuluşun ve doğru hükumet sisteminin başkanlık sistemi olduğunu ifade etmişlerdir. Aziz milletimizin yaşadıkları siyasal ve tarihi tecrübelerinden sonra bu durum değerlendirmesini çok sıhhatli yapacağını ve bütün bu olan biten içerisinde de kararını evetten yana kullanacağını biliyorum. Çünkü bu millet daha fazla iyiliği, daha fazla güzelliği ve daha fazla gelişmeyi hak ediyor."
İHA