Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Hatay'ın Arsuz ilçesinde basın mensupları ile bir araya gelerek orman yangınlarıyla hem havadan, hem karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ettiklerini söyledi.
Altındaş, orman yangınlarına her an hazırlıklı olduklarını ve tüm yangınlara koordineli şekilde en kısa sürede müdahale ettiklerini vurguladı. Bölgede yılda ortalama 200 yangın çıktığını ve en çok yangının ise Hatay'da Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında olduğunu söyleyen Altındaş, yangınların yüzde 94'ünün özellikle insan faktörlü olduğunu belirtti. Altındaş, ekiplerin 520 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 27 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 5 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturduğunu belirterek ayrıca, Arsuz ve Dörtyol'da konuşlanan 2 su atma özelliği taşıyan helikopter ile Adana'da konuşlanan 1 amfibik uçağın da yangınlarla mücadelede hava gücünü oluşturduğunu söyledi.
Bölgelerinde yılda ortalama 200 yangın çıktığını ve 150/200 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü ifade eden Altındaş, "Yangınların yüzde 20'si ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 7'si kasıt, yüzde 5'i yıldırımdan, yüzde 1'i kaza (demiryolu rayı, eskiyen elektrik hatları vb.) yüzde 67'si doğrudan insan faktörlü" dedi.
Yangınların yüzde 80'inin saat 11.00 – 20.00 arasında çıktığına dikkat çeken Altındaş, "2016 yılında çıkan 232 yangında 315 hektar alan zarar gördü. Bu yangınların 108 adedinin Hatay ilimizde çıkmıştır ve 191 hektar alan yanmıştır. Adet olarak da Türkiye'de en fazla yangın çıkan dördüncü il olarak da Hatay'dır. Ama bu kadar çok yangın çıkmasına rağmen alan olarak da aşağılardayız. Bu da koordineli bir şekilde kısa sürede ekiplerimizin müdahalesidir" diye konuştu.
Türkiye'nin 12 tane yangın hassas bölgesi olduğunu belirten Altındaş, "Bu 12 yangın hassas bölge müdürlüğü içerisinde bölge müdürlüğümüz yangına erken müdahale konusunda ilk üçte. Bu da şunu gösteriyor arkadaşlarımız her zaman tetikte ve hazırlıklı" dedi.
Altındaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu yıl 26 Temmuz itibarıyla tüm bölgede 105 orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda yaklaşık 90 hektar alan zarar gördü. Bunun da 50 hektar alanında sadece örtü şeklinde meydana geldi. Bu 105 yangının 90 adetinin özellikle Hatay ilimizde olması Hatay'da yaşayan vatandaşlarımızın daha dikkatli davranmasını gerektiriyor. Orman yangınları ile mücadelede hava araçlarımızın daha etkin müdahalede bulunabilmesi için 62 yangın havuzu ve 200 civarında baraj ve göletten faydalanıyoruz. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak tüm birimlerimizle yangın sezonuna yönelik hazırlıklarımızı tamamladık."
İhbarların önemli olduğunu ve her ihbarı titizlikle değerlendirdiklerini belirten Altındaş, vatandaşlardan gördükleri en ufak dumanı dahi 112 Acil Çağrı Merkezine bildirmelerini istedi.
Yanan alanları ağaçlandırdıklarını da sözlerine ekleyen Altındaş, "Biz yanan hiçbir alanı başka maksatla tahsis etmiyoruz ve bir yıl içinde tekrar ağaçlandırıyoruz. Hatay ilimizde ve bölgemizde yanan alanların tamamı 1 yıl içinde ağaçlandırılmıştır" dedi.
Suriye tarafından geçen yangınlar konusunda da her zaman hazırlıklı olduklarını vurgulayan Altındaş, "Sınırda yangın müdahale ekiplerimiz, araçlarımız mevcut. Samandağ ve Yayladağı'nda ekiplerimiz var. Koordineli bir şekilde gerekirse hava araçlarımızla etkin bir şekilde müdahale ediyoruz. Duvar da bittiğinde Suriye'den bizim tarafımıza yangın geçme riski baya bir azalacak" ifadelerini kullandı.
Açıklama sonrasında Arsuz ilçesinde bulunan Sahildepo helikopter bekleme noktasında Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Koruma Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, yangına müdahale noktasında kullanılan araçları anlatırken kısa bir tatbikat yapıldı. Yapılan tatbikatta ekipler itfaiye araçlarıyla tazyikli su ve köpük kullandılar.
Toplantı sonunda ise basın mensupları yangın helikopteri ile İskenderun ve Arsuz semalarında kısa bir tur yaptırılarak gezdirildi.
Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez ve Arsuz Kaymakamı Musa Sarı'nın da katılım gösterdiği toplantıya Kahramanmaraş Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Bölge İşletme Şefi Muzaffer Ketmen, Dörtyol İşletme Müdürü Abdulsamet Doğar, Antakya İşletme Müdürü Ömer Gökmen İnal ve Arsuz İşletme Şefi Emine Sarı katıldı.
İHA