Alüminyum sektörünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Alüminyum Sektör Paydaşları Buluşması temalı toplantı Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan'ın katılımıyla Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, yaptığı konuşmada "Tekirdağ'da Türk Hava Yolları'na, ASELSAN'a, ROKETSAN'a destek verecek yeni yatırımların önünü açmak istiyoruz" diyerek "Ülke ekonomisine gelecek nesiller için yüksek teknolojinin en üst seviyesini kullanmayı amaçlayan yerli ve milli savunma sanayinin oluşmasına katkı sağlayacak. Gerçekten alüminyum sektörü artık 21. Yüzyılda demir çelik sektörünün çok çok önüne geçen gerek savunma sanayisinde, uçak sanayisinde otomobil sanayisinde ve diğer birçok alanda artık çağın gelecek yüzyılında ve bu yüzyılda önemli bir sektör olarak devam edecek" ifadesini kullandı.
"Türkiye 130 milyar dolarlık paydan 4 milyar dolar alıyor"
Vali Ceylan, dünya pazarında 130 milyar dolar üzerinde pazar payından ülkemizin 4 milyar dolar aldığını kaydederek "Bu sebeple bizim yapmamız gereken çok iş var. Biz şu anda alüminyum sektöründe ithalatı daha fazla olan bir ülkeyiz. Bu açıdan bizler ülke olarak gerek teknoloji AR-GE çalışmaları ve yüksek teknolojiyi kullanarak alüminyum sektöründeki diğer yan sanayilere üreteceğimiz sanayi ürünleri çeşitliliğini arttırmak, gerekse miktarını arttırmak için yeni projeler yapmak zorundayız" şeklinde konuştu.
Vali Ceylan, sözlerine şöyle devam etti: "Tekirdağ özelinde 30'u aşkın firma alüminyum sektöründe iştigal ediyor ve ülke ekonomisinde alüminyum sektöründe yüzde 10'un üzerinde bir paya sahibiz. Sektörün daha da gelişmesi ve yüksek teknolojiyle birlikte Türk Hava Yolları'na, ASELSAN'a, ROKETSAN'a ve diğer kurumlara onların ihtiyaçlarına destek verebilecek, bu konuda yeni yatırımlara ön olabilecek bu çalışma çok önemlidir. Biz ilimizde üniversiteyi de sektörle birlikte düşünüyoruz. Bu açıdan yaptığımız çalışmalarda özellikle akademisyenlerin üniversitedeki hocalarımızın bizzat sanayinin içerisine girerek sektör temsilcileri ile birlikte ve AR-GE çalışmaları teknoparklarda ilimizdeki sanayinin yüksek teknolojiden daha fazla yararlanarak daha fazla gelir sağlamasını amaçlıyoruz. Bu amaçla da yaptığımız çalışmalar bugüne kadar verimli ve başarılı gidiyor. Özellikle bundan önce yine üniversitelerimizle birlikte tekstil sektörü üzerine çalışmalar yaptık, kimya sektörü üzerine çalışmalar yaptık ve bunlarda da belli bir mesafe kat edildi. Tekstil sektöründe ürettiğimiz ürünleri yüksek teknoloji kullanarak daha farklı ürünler elde etmeye yönelik olarak AR-GE çalışmalarını arttırıyoruz."
"Tekirdağ'daki AR-GE Merkezi sayısını 20'nin üzerine çıkardık"
Tekirdağ Valisi Ceylan konuşmasını şöyle tamamladı: "İlimizdeki 6-7 civarındaki AR-GE merkezini 20'nin üzerine çıkartmış bulunuyoruz. 1 yıl içerisinde bu da önemli bizim için. Bunları daha da arttırarak hem ülke ekonomisine hem de bölge ekonomisine daha fazla katma değer sağlayacak çalışmaları hızlandırmayı amaçlıyoruz. Bugün burada özellikle alüminyum sektörü üzerine geliştirme çabası içindeyiz. İnşallah başarılı verimli bir çalışma olur. Biz tabi ki işin uzmanı değiliz tamamen bu konuda uzmanlarımız hocalarımız burada sektör temsilcilerimiz burada. Biz onları buluşturarak neler yapılabiliriz bunu konuşacağız. Bugün 1 yıl boyunca tartışmayı hedefliyoruz ve neticesinde güzel sonuçlar alarak inşallah gelecek için ülke ekonomisi için büyük ve güçlü Türkiye için burada küçük de olsa bir katkı sağlayabilirsek bizden bahtiyarı olmayacak diye düşünüyorum. Verimli başarılı bir toplantı olması temennisi ile tekrar katılımcılara teşekkür ediyorum."
Bilim Sanayi ve Teknoloji Tekirdağ İl Müdürü Fahrettin Akçal da, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Sanayi Strateji Belgesinde vizyon olarak Orta Yüksek ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Afro-Avrasya'nın Tasarım ve Üretim Üssü Olmak ve yine Demir- Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Stratejisi Belgesinde de "Demir-Çelik ve Demir Dışı Metallerde Sektörün Yüksek Katma Değerli Ürünler Üretim Üssü Olmak" vizyonlarının ortaya konulduğunu söyledi.
İllerde bu yönde çalışmalar yapmak üzere Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulları oluşturulduğunu da sözlerine ekleyen Akçal, "Bu kapsamda Tekirdağ Valimiz Mehmet Ceylan başkanlığında yapılan KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu Toplantısında Alüminyum Sektör Paydaş Buluşması Toplantısı yapılması kararı alınmıştı. Alüminyum Sektör Paydaş Buluşması Toplantısı İl Müdürlüğümüz organizasyonunda, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası desteği ve ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir" dedi.
Toplantıya pek çok kurum destek verdi
Toplantıya katılan ve destek veren kurum ve kuruluşları da sıralayan Akçal, "Toplantı Savunma Sanayi Müsteşarlığı, KOSGEB Trakya Kalkınma Ajansı, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi, Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş., Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği (TÜDEP) Girişimci Alüminyum Sanayicileri ve İşadamları Derneği (GASİAD) THY Teknik A.Ş., Tusaş/TAİ, Aselsan A.Ş.,Roketsan A.Ş., MKEK kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla yapılmaktadır" diye konuştu.
"Bir uçağın ağırlığının yüzde 70'i alüminyumdan"
Dünyada alüminyumun demir ve çelikten sonra en çok kullanılan metal durumunda olduğunun da altını çizen Fahrettin Akçal, "Havacılık, savunma, elektrik, elektronik, gıda, ilaç, otomotiv, makine ve benzeri birçok sektörde kullanılmaktadır. Bir uçağın ağırlığının yaklaşık yüzde 70'inin alüminyumdan oluştuğu, otomotiv sektöründe elektrik motorlu araçlara geçişte alüminyum kullanım oranının hafif ve mukavemetli olması nedeniyle her geçen gün arttığı ve artacağı, dünya ekonomisinin ortalama büyüme hızı yüzde 3'lerde iken, alüminyum sektöründe gelecek 10 yılda yüzde 5 - 7 arasında büyüme beklenmesi hususları sektör açısından önemli olup, büyük bir gelişim potansiyeli barındırmaktadır" şeklinde konuştu.
"Tekirdağ ülkemizin en önemli alüminyum üretim üslerindendir"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Tekirdağ İl Müdürü Akçal ayrıca, "İlimizde 30 kadar sektörde faaliyet gösteren firma bulunmakta olup, ülke bazında bakıldığında Tekirdağ, ülkemizin en önemli alüminyum üretim üslerinden biri durumundadır. Bu toplantının amacı ülkemizin AR-GE ve yüksek teknoloji üreten savunma sanayi müsteşarlığı, ASELSAN, ROKETSAN, TAİ/Tusaş, MKEK, THY Teknik A.Ş gibi kurumlara dönük, daha nitelikli ve katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlamak aynı zamanda ithalatı azaltmak ve bu amaçla bu firmaları ihtiyaç duyduğu alüminyum parça ve ürünleri sanayiciye tanıtmaktır. Bunun yanında üniversitelerden Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi bünyesinde bulunan Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi'nden de gereken her türlü desteği almak, aynı bölgede Tekirdağ ve Kırklareli'nde yer alan firmaların da birbirlerini tanımak gibi hedeflerimiz mevcut" dedi.
Toplantıda ilk sunum Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Eker tarafından yapıldı.
"Alüminyum tabiatta en çok kullanılan elementlerden biridir ve mühendislik yapılarında çelikten sonra en çok kullanılan metaldir" diyen Prof. Dr. Eker, "Alüminyumun yoğunluğu çeliğin yoğunluğunun üçte biri kadardır. Bazı alüminyum alaşımlarının akma sınırı değeri pek çok çelik türünün akma sınırı değerinin üzerindedir. Alüminyum alaşımları bu özelliklerinden dolayı, özellikle hafiflik istenen uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Alüminyum, yeryüzünde oksijen ve silisyumdan sonra en çok bulunan üçüncü element olmasına rağmen, endüstriyel çapta üretimi 1886 yılında elektroliz yönteminin kullanılmaya başlaması ile gerçekleşmiştir. Alüminyum, diğer çok kullanılan metaller olan demir, kurşun ve kalay gibi, doğada bileşik halinde bulunur" dedi.
Prof. Dr. Ayşegül Eker, "Alüminyumun elektrik ve ısı iletkenliği, bakıra göre daha azdır. Ayrıca, alüminyumun fiyatı bakıra göre daha düşüktür. Korozif ortamlarda alüminyumun yüzeyi bir oksit tabakası ile kaplanarak, alüminyumun korozyona dayanıklılığını sağlar. Bu özelliğinden dolayı alüminyum pek çok korozif ortamda kullanılır. Mekanik özelliklerindeki dayanım düşüklüğü, zayıflık nedeniyle uygulamalarda saf alüminyum kullanımı yaygın değildir. Alüminyumun, sıcak ve soğuk şekillendirilebilme kabiliyeti iyidir. Ekstrüzyon yöntemiyle çok karışık geometrik yapıya sahip alüminyum profiller üretilebilir. Kalınlığı birkaç mikrona ulaşabilen folyolar üretilerek paketleme işlemlerinde kullanılabilir. Gıda endüstrisinde kullanılan paketleme folyoları saf alüminyumdan yapılır. Alüminyum, elektrolitik olarak oksitlendirilerek değişik renklerde üretilebilir. Eloksal denilen bu işlem ile hem korozyona dayanıklı hem de değişik renklerde mimaride kullanılan profiller üretilerek pencere, kapı vb. yapımında kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda sertliği ve dayanımı yüksek alüminyum alaşımlarının üstü saf alüminyum ile kaplanarak korozyon özellikleri iyileştirebilmektedir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından alüminyum sektöründe yer alan paydaşlar sunumlar gerçekleştirerek sektöre ilişkin fikir alışverişinde bulundular.
İHA