Aşağıovacık, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 90 km, Gümüşhacıköy ilçesine 10 km uzaklıktadır. Amasya ilinin kuzeybatısında, Çorum ilinin ise kuzeyinde yer almaktadır. Köy Karadeniz Bölgesi'nde bulunmasına rağmen iklim olarak iç anadolu bölgesinde görülen sert karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Çeşitli tarım ürünlerinin yanında tütüncülükde yapılır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi Vardır.Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Kuruluşu 1400'lü yıllara dayanır. Amasya, Çorum, Samsun ve Kastamonu'da hüküm süren Candaroğulları'ndan Yıldırım Beyazıt Han tarafından alınarak Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. İnegöl Dağı'nın eteklerindeki gümüş madeninin işletilmesi esnasında madene en yakın yerlerden olması nedeniyle madende çalışanlar tarafından kurulmuştur. Daha sonraları maden ocaklarının faaliyetleri çeşitli sebeblerden dolayı durdurulur.
Daha önceleri yerleşim olarak bir araziyi kaplıyordu. Bugünkü komşu köylerden Karaali Köyü ve Yukarı Ovacık buraya bağlı birer mahalle iken daha sonraları buraların köy merkezine uzaklığı ve nüfusunun artması nedeniyle Aşağı Ovacık Köyü'nden ayrılmıştır.
24 Temmuz 1923'te İsviçre’nin Lausanne (Lozan) şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Lozan Üniversitesi salonunda imzalanan Lozan Antlaşması nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucunda bu köyde bulunan Rum-Hristiyan ahali ile Yunanistan sınırları içerisindeki Kavala ilinin Sarışaban bölgesinde bulunan Türk-Müslüman ahali yer değiştirmiştir.