Aktarla, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski adı olan Nor Ani Ermenice "Yeni Ani" anlamına gelir. Kars yakınlarındaki ünlü Ani kentinden gelen Ermeni muhacirler tarafından 14. yüzyıldaki Timur savaşları sırasında kurulmuştur. Osmanlı döneminin sonlarına dek Ermeni köyü idi.
Diğer bir rivayete göre de köyün ismi caminin içinde Nuri Dede isimli bir yatır bulunmaktadır. Bu isim, Nuri Eli, Nureli, Nurani şeklinde değişerek Nureni ismini almıştır. Daha sonre yakın bir zamanda da bu isim Aktarla olarak değişmiştir.
Köyde yemek olarak, keşkek meşhur yemeklerindendir. Genel olarak bayram sabahları yenir. Köyün bir diğer önemli yemeği de yaprak sarmasıdır. Köyde somun ekmekği kara fırın adını verdiğimiz köy fırınlarında yapılmaktadır. Köy fırınların da fırın tam ısınmadan önce pideler yapılır. Daha sonra burada köy somunu ya da haşhaşlı ekmek pişirilir.
Amasya iline 66 km, Merzifon ilçesine 21 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Düz bir arazide bulunması ve yedikır barajından sulanması köyü tarıma uygun hale getirmektedir. Tarım ürünleri olarak soğan, buğday, elit, şeker pancarı vb. ürünler yetiştirilmektedir. Az miktarda sebzecilik de yapılmaktadır. Köyün arazisi, ayçiçeği, nohut, mercimek, arpa, kavun ve karpuzun da yetiştirilmesine elverişlidir. Köyün arazisinin tamamının tarımda kullanılması ve meranın da olmaması nedeniyle büyükbaş hayvancılık fazla gelişmemişdir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamakta ve taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve [kanalizasyon şebekesi] vardır. Köyün PTT şubesi yoktur, Ptt acentası vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köyü Merzifon ve Suluova'ya bağlayan yol asfalttır. Köyün elektrik ve sabit hat telefonu vardır. Su kanallarının düzgün olmaması,su deposunun yeterli olmaması gibi nedenlerle köyümüzün içme suyu sorunu vardır.