Mahmutlu, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 78 km, Merzifon ilçesine 33 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Oymaağaç, Emert köyleri, güneyinde Terken, Çitli köyleri, doğusunda Yaylacık köyü, batısında ise Gökçebel köyü bulunmaktadır.
Yugoslavya'dan yapılan göçün Yunanistan ve Bulgaristan'dan olduğu gibi politik zorlamalardan kaynaklanmadığı, göçün sosyo-ekonomik nedenlere dayandığı kabul edilmektedir. Köyün ilk yerleşimi Rumlar tarafından olduğu bilinmektedir. Köy halkı, şimdiki yerleşim yerini, Rum köyünün bulunduğu yerden 350 metre yukarıya kurmuşlardır. Köyün adı olan Mahmutlu isminin 1,5 asır önce yaşamış olan Mahmut Hoca'dan alındığı bilinmektedir.[kaynak belirtilmeli] Bunun ne kadar kesin olduğu bilinmemekte olunup kendisine ait, köyün 350 metre aşağı kısmında yatırı bulunmaktadır. Bu yatırın etrafını 20.000 dönüm olarak kabul edilen, etrafında genişliği 200 cm ile 350 cm çapında olan ve 100'ün üzerinde bulunan karaağaçlar ile çevrilidir. Fakat 1985'ten sonra ağaçlar kendiliğinden kurumuştur.
Köyün gelenekleri arasında meşhur olan yemek ve ekmek çeşitleri vardır. Bunların içinde ekmek olarak bilinen pilake ekmeği 50 cm kare yer tutmakta ve ortalama 20 kişiyi doyurmaktadır. İki kızgın saç içinde pişirilerek ikram edilir. Bir de akşam ekmek fırınına ördek veya kuzu budu ile pişirilmeye bırakılan keşkek varsa, bir evde o ev düğün evi sayılır, davet edilmeksizin herkes kabul bulunurdu.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.