Amasya Merzifon Sazlıca Köyü

Sazlıca Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Sazlıca, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 49 km, Merzifon ilçesine 3 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Sazlıca, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı İlemi köyüdür. 1960 Darbesi'nden sonra adı değiştirilmiştir.

Pehlivan ailesi çevresinde bir aile köyü olarak gelişmiştir. Şehir merkezinin güney batısında 3 km mesafededir. Bağları ile meşhurdur. Elektrik, su hizmetleri tamamlanmıştır. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ağırlıklı olarak buğday ve pancar ekimi yapılmaktadır. Bir adet camisi bulunmaktadır.Köyümüzde 3 adet çeşme bulunmaktadır. Mevcut ilkokulu 8 yıllık temel eğitime geçiş sebebiyle kapatılmıştır. Tamamen Merzifon Ovası üzerindedir. 

Köyün adının kaynağı: Köyün şu aki adı: Sazlıca'dır. Yakın bir zamanda Merzifon'un bir mahallesi olmuştur. Köy, Sazlıca olmadan önce yörede İlemi- Elemi" olarak bilinmekte ve böyle söylenmektedir. İlemi adı: Eski kayıtlarda: İL-EMİN olarak geçer. İl-emin zaman içinde değişerek İlemi- Elemi olmuştur. 1530 tarihli Osmanlı kayıtlarında: İL-EMİN'dir. Köyün adının kaynağı ile ilgili olarak ayrıca Merzifonlu Atufi Hayrettin Hızır'ın oğullarından birinin de İl-emin olduğu rivayet edilmektedir. Bu köy bu zat tarafından kurulmuştur. Yakup ve Hayrettin'in de kardeşi olduğu ileri sürülür. Hayrettin çiftliği 1400-1500'lü yıllarda bölünerek bu üç köy kurulmuştur. Yani İleminin(Sazlıca'nın) 500 yıllık bir tarihi vardır. Araştıran Seyfettin CEYLAN 24.092007 Bu araştırmanın daha detayı köyümüzle ilgili yürüttüğüm TOPRAĞI SÜRDÜKÇE-YAKUP KÖYÜ adlı çalışmamda mevcuttur. Bu çalışmayı ileride kitaplaştırmayı düşünüyorum.

Köyümüzün yemekleri keşkek,haşhaşlı,yağlı pıtıl(hamur kızartması),gözleme,niksarlı pidedir. Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır (mahalle olduktan sonra yapılmıştır). PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 2009 da köyümüzün içkısımları parke taşı ile güzelleştirilmişitir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Amasya Haberleri

Amasya'yı Hiç Böyle Görmediniz