Sepetli, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 61 km, Taşova ilçesine 13 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
TARİHÇE
Köyün adı nereden gelmektedir?
Sepetli adının nereden geldiğini araştırıp duruyoruz fakat bir türlü sağlam bir kaynaktan tam garanti bir bilgi edinemiyorduk. Söylentilere göre SEBEBLİ olan adın zamanla sepetliye dönüştüğüydü.
Fakat köylümüz Abdullah KAPLAN'ın yapmış olduğu bir araştırmaya göre Alpaslan Kasabasında bulunan bir kitap varmış bu kitaptada ve Evliya Çelebinin Seyehatnamesinde yazılan bir bölümde Evliya Çelebinin Ladikten çıkarak Sonusada bulunan bir din büyüğünü ziyaret etmek için yaptığı bu yolculuk esnasında SELBENTLİ diye bir köyden geçtiğini yazdığı ve yaptığımız araştırmalarda başka bir bu isme benzer bu güzergah üzerinde yerleşim olmadığı anlaşılmıştır.
Normalde Bent kelimesine bizim köyde Pent deniyor ve Selpentlinin zamanla sepetliye dönüştüğünü tahmin diyoruz.Bu sonuca göre sanırım o zamanlar buralarda Destek çayından gelecek sel taşkınlarına karşı bir sel benti vardı ki köyde o isimle anılıyordu.Artık bütün iş bu bentin bulunmasına kaldı.Yani gerçektende böyle bir bent harabelesi bulunursa isim kesinlik kazanmış olacak.
KÜLTÜR
Köy Yemekleri
ÇORBALAR
ÇILBIR ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri :
1 Su bardağı Ev Eriştesi, 2 domates, 2 yumurta, 1 kaşık tereyağı, 5 su bardağı su, bir miktar tuz.
Yapılışı : Tereyağında kıyma kavrulup içine yumurtalar kırılır, domates kabukları soyulup küçük küçük doğranarak tencereye ilave edilir. Suyu konulup kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra erişteler içine atılır, bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır. Biraz dinlendikten sonra sıcak servis yapılır.
ÇATAL ÇORBA :
Kullanılan Malzemeleri : 1,5 Çay bardağı yeşil mercimek, 2 çay bardağı yarma, 7 su bardağı su, 1 ad. orta boy soğan, 100 gr kıyma, 2 yemek kaşığı margarin, biraz tuz, pul biber, nane.
Yapılışı : Mercimek ve yarma önceden pişirilir. Bir tencerede yağ, soğan, kıyma kavrulur. Üzerine nane ve pul biber serpilir. Mercimek ve yarma katılıp5 dk. kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir. Sıcak servis yapılır.
SAKALA ÇARPAN ÇORBA :
Kullanılan Malzemeleri : 1 su bardağı mercimek, 2 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 ad. soğan, nane ve pul biber.
Yapılışı : Yumurta, un ve su karıştırılarak hamur haline getirilir. Oklava ile açılarak küçük şeritler halinde kesilir. Bir tencerede soğan yağ ile birlikte kavrulur. Nane ve pul biber konulur, su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya önceden pişmiş mercimek ile hamur eklenerek pişmeye bırakılır. Sıcak servis yapılır.
TARHANA ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri : 500gr köy tarhanası, 1 su bardağı nohut, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı nane, 1 litre et suyu.
Yapılışı : Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır. Tencere veya düdüklüye tarhana, nohut, et suyu, tuz konularak hafif ateşte pişirilir. Üzerine yağ ve nane yapılır.
TOYGA ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri : 500 gr. süzme yoğurt, 1 tane yumurta, 1 kaşık un, 4-5 kaşık yarma, biraz nohut, nane ve tereyağı.
Yapılışı : Bir tencerenin içinde yumurta, un, yoğurt pişmiş yarma ve nohut et suyu ilave edilerek Kaynayana kadar karıştırılır. Piştikten sonra üzerine tereyağı ve nane katılır.
YARMA ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri : 1 Su bardağı yarma, biraz nohut, fasulye, süzme yoğurt.
Yapılışı : Yarma, nohut, fasulye akşamdan ıslatılır. Daha sonra yumuşayana kadar pişirilir. Tuz atılır, süzme yoğurt ezilerek çorbaya katılır.
ETLİ YEMEKLER
BAKLA DOLMASI:
Kullanılan Malzemeleri : 200 gr. bakla, 1 baş soğan, 2 su bardağı yarma, 1/2 kg. kıyma, 1 kaşık salça, biber, tuz, 1 çay bardağı sıvı yağı, sarmalık yaprak.
Yapılışı : Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz, sıvı yağı, hepsi karıştırılır. Dolmanın konacağı tencerenin içine kemik konur. Yaprağın içerisinde malzemeler konarak bohça şekline sarılır ve kemiklerin üstüne konur. 2 su bardağı su konarak kaynatılır.
BAMYA (ETLİ) :
Kullanılan Malzemeleri : 250 gr. Bamya, 250 gr. parça kuzu eti, 100 gr. margarin, 1 tane soğan, 3 adet domates, 1 kaşık salça, 1 tane limon.
Yapılışı : Bir tencerenin içine yağ ve soğan, et konularak kavrulur. Üzerine domates doğranarak salça eklenir. Limon sıkılarak bamyalarda yemeğin içine konulur. Tuzunu ilave ederek kısık ateşte pişirilir.
GÖBEK DOLMASI :
Kullanılan Malzemeleri : 2 kg. kaburga Eti ve karın zarı, 1 kg. Pirinç, Ciğer, dolmalık Fıstık, Kuş üzümü,Maydanoz, Baharat, tuz ve tereyağı.
Yapılışı : Hazırlanan iç pilav açılan göbeğin içerisine doldurulur .ve ağzı dikilir. Yağda kızartıldıktan sonra pişene kadar suda haşlanır ve fırında kızartılır.
KEŞKEK :
Kullanılan Malzemeleri : 1 kg. iri yarma, 500gr. Koyun budu, 200gr. tereyağı, 1 yemek kaşığı çemen, Salça, 1 tatlı kaşığı pul biber, tuz, yarım çay bardağı zeytin yağı.
Yapılışı : Düdüklü tencereye yarma, et, çemen, salça, yağ, tuz ve bir miktar su konulduktan sonra kapağı kapatılarak yarım saat pişirilir. Pişen keşkek borcama boşaltılarak üzerine tereyağında biberli sos hazırladıktan sonra üzerine gezdirilir. Sıcak fırına sürülerek 10-15 dk. kadar pişirilir.
MADIMAK :
Kullanılan Malzemeleri : 500gr. madımak, yağ, soğan, kıyma, 1 su bardağı yarma, biraz çemen, tuz ve su.
Yapılışı : Yağ ve soğan ateşte kavrulur. Üzerine yıkamış ve doğramış madımak konulur. Suyu ilave edilerek yarma ve diğer malzemeler katılır ve pişirmeye bırakılır.
MUMBAR - İŞKEMBE :
Kullanılan Malzemeleri : 2 su bardağı bulgur, 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte) 1 tatlı kaşığı tuz.
Yapılışı : İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir, iç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir.
TATLILAR
HASUDA
Kullanılan Malzemeleri : 1 Bardak nişasta, 5 bardak su, 1 bardak toz şeker, 3 kaşık tereyağı, 1/2 bardak ceviz içi.
Yapılışı : 4 Bardak su kaynatılır. 1 bardak su ile nişasta karıştırılır. Kaynar suya ilave edilir, karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra bir tepsiye dökülerek üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirilir. Ceviz serpilerek servise sunulur. Sıcak olarak yenir.
ELMA TATLISI :
Kullanılan Malzemeleri : 1 kg. elma, 1 kg. toz şeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 çay kaşığı tarçın, 1 paket vanilya, 1 paket kremşanti şeker boyası.
Yapılışı : Elmaların kabukları soyulup içleri oyularak 15 dk. haşlanır. Haşlanan elmaların üstüne şeker boyası sürülerek içlerine ceviz ve tarçın karışımı doldurulur ve fırında 15 dk. pişirilir. Pişen elmaların soğumasına yakın üzerlerine kremşanti sürülerek süslenir. Soğuk servis yapılır.
FIRIN SÜTLAÇ :
Kullanılan Malzemeleri : 1 kg. süt, 1 su bardağı pirinç, 1 bardak su, 2 su bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı nişasta, 1 yemek kaşığı pirinç unu, 1 paket vanilya, 1 paket damla sakızı.
Yapılışı : Su ile pirinç 15 dk. haşlanır. Şeker ve süt ilave edilerek 25 dk. daha pişirilir. Vanilya, damla sakızı, nişasta ve pirinç unu ilave edilerek 4-5 dk. sonra ateşten alınır. Pişen sütlaçlar servisi kaselerine boşaltılıp içi su dolu tepsiye dizilerek 10 dk. fırında pişirilir. Üzerine arzu edilirse fındık, fıstık ile süslenip, soğuk servis yapılır.
ŞEKER BÖREĞİ :
Kullanılan Malzemeleri : 300gr. tereyağı, 3 yemek kaşığı pudra şekeri, 4 su bardağı un.
Yapılışı : Yağ eritilir biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ilave edilip çırpılarak yağ beyazlatılır. Azar azar un ilavesi ile kıvamı gelinceye kadar yoğrulur. (Elin içerisinde yuvarlandıktan sonra ortasına hafifçe bastırılınca kenarlarından biraz çatlarsa kıvamı gelmiş demektir.) Hamuru küçük fındık kadar yuvarlaklar yapıp papatya şekli verilerek soğuk fırına koyup 150 C de 15 dakika pişirilir. Piştikten sonra fırın kapatılır ve soğuyuncaya kadar fırında bekletilir. Fırından çıkarılınca üzerlerine 2 yemek kaşığı pudra şekeri serpilerek servis yapılır.
HALBURA BASTI :
Kullanılan Malzemeler : 1 paket margarin, 2 yumurta, 1 tutam tuz, 2 kaşık yoğurt, 1 su bardağı ceviz, 1 paket kabartma tozu, (1 paket vanilya) şerbet için: 1,5 kg toz şeker, 1 litre su, yarım limon suyu.
Yapılışı : Unun ortası havuz yapılır. Margarin yumurta, tuz, yoğurt, vanilya ilave edilip yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığına getirilir. Yumurta büyüklüğünde hamur alınır, arasına ceviz konularak, kalburla şekli verilir. Orta hararetli fırında 30-35 dk. pişirilir. Piştikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülür.
YUKA (YUFKA) TATLISI
Kullanılan Malzeme: 8 adet yufka (evde açılan ), 300 gr dövülmüş ceviz, 200 gr Tereyağ, 3 su bardağı şeker, 3,5 su bardağı su, mercimek kadar limon tuzu.
Yapılışı: Yufkalar ıslatılır. Bir bez arasında 5-10 dk. dinlendirilir. 4’e bölünüp arasına ceviz konarak börek şeklinde sarılır. Yağlanmış tepsiye dizilir, eritilmiş tereyağ dökülür. Orta hararetli fırında kızartılır. Sonra su şeker ve limon tuzu şerbet hale getirilerek yufkaların üzerine dökülür. Soğuk servis yapılır.
KUYMAK
Kullanılan Malzemeler : 500 Gr Tereyağı, 500 Gr Pekmez, 200 Gr un.
Yapılışı : Tencerede eritilen yağ, kızana kadar beklenir. Sonra pekmez ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan malzemeye elenmiş un ilave edilerek yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Sıcak ve soğuk servis yapılır.
UNUTMA BENİ
Kullanılan Malzemeler : 1 su bardağı pekmez, iki yemek kaşığı şeker, 1 su bardağı su ve köy ekmeği (bayat ekmekte olabilir. )
Yapılışı : Pekmez, şeker ve su birlikte pişirilir. Şurup haline geldiğinde dilimlenmiş ekmekler içine atılır. Sonra ekmekler şerbetten alınarak üzerine ceviz dökülerek servis yapılır.