Yeşilyurt, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür.
Köyün eski ismi Sepetlioba idi. Ancak Sepetli Köyü ile karışıklık yaşandığı için köyün kendi isteği doğrultusunda değiştirilerek YEŞİLYURT olmuştur. Yörede köyün ismi OBA olarak da bilinmektedir.Örnek köy seçilmiştir. Okulu vardır, ancak taşımalı sistemden dolayı kapanmıştır. Sağlık evi vardır, personel mevcuttur.Köyün muhtarlık evi vardır. Camisi vardır.
Bakımlı ve modern imkânlara sahiptir. Düğün ve nişan salonu vardır. Herşeyden önemlisi mert insanları vardır. Her Anadolu köyü gibi Yeşilyurt köyü de göç vermektedir. Köyün değişmeden evvelki adının Sepetlioba olmasının manası ise, sonradan yerleşim sağlanmış olmasından kaynaklanmaktadır. Köyün geçmişi ancak 250 yıl geriye gitmektedir. İlk olarak bazı sülaleler Obayeri denilen mevkiye yerleşim sağlamıştır. Hatta bazı sülaleler Evinardı denilen mekiye yerleşmişlerdir. Sonra yerleşim sağlayanların ev bark kurdukları yer ise köyün şu andaki yeridir.Köyün tarihine ilişkin bu gerekçe ise çok basittir. Köyün mezarlığı 80 yıl öncesinde Sepetli köyü Sakızlık arası mezarlığı imiş. Sonradan Bademler mevkiinde bir mezarlık ihdas edilmiş. Hatip Hoca rahmetlinin sözleri de köyün çok küçük 30 haneden ibaret olduğu şeklindedir. Hatip Hoca uzun yaşamış bir köylüdür.
Köyün gelenek, görenek ve kültürü; Türk gelenek, görenek ve kültürü ile bölgesel olarak farklar bulunsa da birebir örtüşmektedir. Türk köyüdür.Orta Karadeniz bölgesinde Türk adet ve gelenek, görenekleri ve kültürü hakimdir. Düğünlerinde davul zurna çalınır. Bayramlarda bayramlaşma, yemek verme gibi toplumsal adetleri vardır. Yemek olarak yöresel yemekler yapılmaktadır.
Yahni, kuş başı et yemeği,türlü, keşkek,(gendirme) galle (kuru fasülye gibidir ancak içine patates doğranır ve ayrıca helle ezilir, barbunya ile de yapılır) kuru fasülye, lahana ve tevek dolmaları ve sarmaları, helle çorbası, un çorbası, bulgur pilavı ve yayla çorbasına benzeyen yöremizin özel çorbası Toyga çorbası önem arzetmektedir. Ayrıca hamur işleri yapılmaktadır. Sac yağlısı ve çökelekli, işkefe-yufka- ve hamur tatlıları ile mısır unundan adına güdül denilen özel ekmek ve buğday unundan her çeşit hamur işi ve ekmeği yapılmaktadır. Köyün kendi geleneksel fırınları mevcuttur.
Karadeniz Bölgesindedir.Canik Dağlarını karşısına almaktadır. Amasya'nın kuzey doğusundadır. Amasya'ya 55 km. Taşova'ya 15 km. mesafededir. Sulanabilir arazisi mevcut olup elma,armut,kiraz,erik, dut,vişne, kayısı, buğday,arpa,yulaf,bamya,domates,şeker pancarı,yonca,mısır üretimi yapılmaktadır. Kışları soğuk ve yağışlıdır.Yazları ise 15 Haziran ile 15 Ağustos arası oldukça yüksek sıcaklık görülmektedir.
İklimlerdeki değişimden etkilenmiştir. Sulamada kullanılan Destek çayı köyün arazisini akaçlayarak Çılgıdır köyünden Yeşilırmak nehrine karışır. Köyün güneyinde korunan ve korunmasından ötürü adı da Koru olarak bilinen bir meşe ormanı mevcuttur.Kuzeyinde Canik dağları vardır.Köyün yaylası yaklaşık 20 km.mesafede Akdağda 1800 metre yüksekliktedir.Kayın,Gürgen ve çam ağaçları alabildiğine bir güzellik sunar.Saklı bir cennettir.Adı Baldıran yaylasıdır.
Köyün iklimi, Orta Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak geçer. Kışları soğuk ve yağışlıdır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. yurtdışına ve yurtiçinde göç vermiştir.
Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.