Amasya Üniversitesi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde toprak analiz laboratuvarı hizmete girdi.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, merkezin temel amacının üniversitelerde, kamu kuruluşlarında ve sanayide çalışan araştırmacılar için modern analiz cihazlarının yer aldığı bir bilimsel araştırma, eğitim ve ölçüm merkezi oluşturmak, ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini arttırmayı, özel ve kamu kuruluşlarının araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları analiz isteklerini karşılamayı, bilimsel araştırmada hem üniversitenin hem de diğer üniversitelerin araştırmalarına yardımcı ve öncü olarak uluslararası düzeyde ülkenin bilimsel verimliliğini artırmak olduğunu söyledi.
Merkez Müdürü Doç. Dr. Tuğba Yıldırım ise, "Araştırma Uygulama Merkezimiz deneyimli ve uzman personeli, donanımlı ve nitelikli laboratuar olanakları ile multidisipliner araştırmaların merkezi bir organizasyondan gerçekleştirilmesi amacını benimsemiştir. Araştırıcıların verimli ve yaratıcı bir ortamda çalışmalarını destekleyerek üniversitedeki bilimsel faaliyetlerin kalitesini artırmak, üniversiteler, araştırma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duydukları analiz ihtiyaçlarını doğruluk ve dürüstlük ilkelerine bağlı kalarak hızla gerçekleştirmek, üniversite, sanayi ve kamu işbirliğini oluşturmak ve güçlendirmek amacıyla TÜBİTAK, TÜBA, Kalkınma Bakanlığı Destekleri, KOSGEB, Amasya Üniversitesi BAP ve Avrupa Birliği gibi projeler oluşturularak ortak bilimsel ve teknolojik projeler üretilmesini sağlamak temel amaçları arasındadır. Merkezimiz, ilimizin ve bölgenin AR-GE ihtiyacını karşılamayı, özel sektör ve kamuya danışmanlık yapmayı, bölge potansiyelini ortaya çıkarıp değerlendirerek il, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bir merkez olmayı hedeflemektedir" diye konuştu.
Amasya ve bölgesinde tarımsal üretimle ilgilenen üreticilere hizmet vermek ve çevrenin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturulan toprak analizi laboratuvarının önemine değinen Yıldırım, "Tarıma uygun en ideal toprak kalitesi için toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Sadece toprağın veriminin arttırılmasında değil aynı zamanda verimin devamlılığı esas alındığında besin element eksikliği-fazlalığı, gübre içerik ve miktarının incelenmesi için toprak, su ve bitki analizleri merkezi araştırma laboratuarında kurulan toprak analizi laboratuarında yeni teknolojiye sahip cihazlar ve uzman kişilerce yapılacaktır. Bölgemizden gelen analiz taleplerinin değerlendirilmesi sonucunda merkezimiz Amasya Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurumuz ve Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte denetlenme sürecimiz sonucunda toprakta temel analizler kapsam 1 yetki belgesi almaya hak kazanmıştır. Bu yetki ile tarım konusunda devlet teşviki başvurularına da cevap verebilecektir. Laboratuvarın kurulması aşamasında emeği geçen üniversitemiz idarecileri başta olmak üzere Müdür Yardımcımız Yrd. Doç. Dr. Melek Gül'ün yoğun çalışmalarıyla gerçekleştirildi" şeklinde konuştu.
Laboratuvarın bundan sonraki ilk hedefinin toprak analizinde daha da uzmanlaşarak 2017 yılında kapsam 3 yetkisi için uygun hazırlıkları tamamlayarak başvuruda bulunmak ve toprak analizi ile ilgili bölgenin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyeye gelmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Dr. Yıldırım, merkezde toprakta kapsam 1 analizi, amino asit, protein, hormon, nükleik asit, karbonhidrat, metabolit, ilaç, vitamin, uyuşturucu madde, biyolojik aminler ve pestisit miktar analizi, aflatoxin tespiti, bileşenlerin miktarı, yapısı ve molekül ağırlığı tespiti, alkoloidler, terpenler, steroidler, petrol ürünlerinin nitel ve nicel analizi, toprak, bitki materyalleri, gübre, gıda maddeleri, doku materyali, vücut sıvıları, çeşitli çevresel toksik kirleticiler, atık sular ve çeşitli sulardaki 70 civarında elementin eser miktar analizi, katı ve çözücülerde kütle kaybı, bozulma sıcaklığı tayini, yüzeye çekme/salıverme, korozyon, süblimleşme, oksitlenme/indirgenme değerlerinin ölçümü, UV/Visible absorbans ve fotometrik ölçümler, spektrum tarama, enzim çalışmaları, kinetik gibi biyokimyasal çalışmalar, antimikrobiyal aktivite, moleküler mikrobiyoloji çalışmaları, protein, DNA ve RNA kantitatif ölçümleri, elektroforetik yöntemlerle DNA, RNA ve protein örneklerinin ayrılması ve karekterizasyonu, immünolojik ölçümler, hücre kültürü, gen ekspresyonu, SNP, sitotoksisite, antioksidan aktivite tespiti gibi kanser moleküler biyoloji çalışmalarının yapılabileceğini, ayrıca Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin tüm cihazları ve akademik alt yapısının aynı zamanda fizik, kimya, biyoloji, ziraat, çevre, malzeme, maden, tıp, eczacılık, adli tıp, diş hekimliği gibi birçok dalda araştırmalara hizmet edebilecek kapasitede olduğuna değindi.
İHA