Amerikan Beyaz Kelebeğine Karşı Biyolojik Mücadele

Fındık bahçelerinin en büyük düşmanı olan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı Düzce'de ilk kez biyolojik mücadele programı yapıldı.

Fındık bahçelerinin en büyük düşmanı olan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı Düzce'de ilk kez biyolojik mücadele programı yapıldı.

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Öztemiz Koordinatörlüğünde Düzce Valiliği, Düzce İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odaları işbirliğiyle, fındık bahçelerinin en büyük düşmanı olan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı Düzce'de ilk kez biyolojik mücadele programı başlatıldı.

Prof. Dr. Sevcan Öztemiz; Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında "Sağlık ve Çevre" alanlarında öncü olan Düzce Üniversitesi'nin katkılarıyla, tarımda çevre dostu bir uygulama olan biyolojik mücadelenin ilk kez fındıkta başlatılmasının önemine değindi. Amerikan beyaz kelebeğine karşı başlatılan mücadele programında zararlının birinci dölüne karşı başarılı sonuçlar alındığını açıklayan Prof. Dr. Öztemiz, bu başarının, zararlının ikinci dölünde de elde edilmesi için mücadele zamanının yaklaştığı bu kritik günlerde, sürekli fındık bahçelerinin kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

İkinci döle ait kelebek çıkışlarının ışık tuzaklarında yakalandığını söyleyen Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, benzer şekilde birinci dölde olduğu gibi, fındık üreticilerini zararlıya ait yumurta ve tırtıl kolonilerinin popülasyonunu dikkate alarak mücadele yapmaları gerektiği konusunda uyardı.

Amerikan beyaz kelebeğine karşı üretmiş oldukları faydalı böceğin salınımını gerçekleştiren ve yaptığı biyolojik mücadele çalışmaları basında da yankı bulan Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, zararlı ile mücadelede doğru zaman ve uygulamanın önemine dikkat çekti.

Biyolojik mücadelenin çevre ve insan sağlığına önemli zararları olan kimyasal mücadeleye alternatif olabileceğini belirten Öztemiz, bu yöntemle bilinçsizce kullanılan tarım ilaçlarının olumsuz etkilerinden korunabileceğini sözlerine ekledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.