Bursa Bilim Teknoloji Merkezi'nde (BTM) ziyarete açılan "Altın Çağda Bilim Sergisi" ziyaretçileri geçmişe götürüyor.
BTM Exhibit tarafından tamamen yeli imkânlarla üretilen ve Müslüman alimlerin 800 ila 1600 yılları arasında hayata geçirdikleri keşiflerin uygulamalı olarak aktarıldığı seyyar sergide yer alan gemi maketi en çok ilgi çeken materyallerin başında geliyor. Sergide yer alan maket, Çinli Müslüman Amiral Zheng He'nin 56 metre genişliğinde, 136 metre uzunluğundaki hazine gemisinin orijinal halinin küçültülmüş kopyası. Kristof Kolomb'dan yüz yıl önce Amerika kıtasına ilk ayak basan Çinli Hacı Mahmud Şemseddin'in (Zheng He) hazine gemisinin aslına uygun maketi, dünyanın keşfinde Müslüman kâşiflerin ne kadar ileri olduklarını gözler önüne seriyor.
Sergide Amerika'ya ilk ulaşan kâşif olan Müslüman Amiral Zheng He'nin devasa hazine gemisinin maketi ile İspanya'nın Katolik kralları himayesinde Atlas Okyanusu'nu aşan dört sefer yapan Cenovalı kâşif Kristof Kolomb'un gemisinin maketi aynı camekân içinde sergileniyor. Zheng He'nin Cenovalı kaşiften bir asır önce dünyayı turladığı hazine gemisinin Kolomb'un gemisinden 10 kat daha büyük olması dikkati çekiyor.
Çinli Müslüman Amiral Zheng He'nin ailesi ile birlikte yaşadığı evinin de içinde bulunduğu gemisinin 450 kişilik mürettebatını denizci, asker, usta, kâşif ve bilim adamları teşkil ediyordu. Her gittiği kültürden farklı hayvanları geminin içinde toplayarak dev bir koloni oluşturan Müslüman kâşif, sadece Amerika kıtasını keşfetmekle kalmayıp, denizaşırı yaptığı seyahatler ile dünya üzerinde ciddi toplumsal değişikliklerin de mimarı oldu. Endonezya ve Malezya'da Müslümanlığın yayılmasında öncü rol oynayan Müslüman amiralin ilk denizaşırı seyahate çıktığı 11 Temmuz günü Çin'de "Denizcilik Günü" olarak kutlanıyor.
İHA