Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara denilince ilk akla gelen simgelerden biri olan Ankara keçisine yönelik uyguladığı proje ve desteklerin meyvelerini almaya başladı. Bu çerçevede son 10 yılda Ankara keçisi varlığı iki kat artış gösterdi.
Ankara denilince akla ilk gelen ve ülkemizdeki toplam varlığının yüzde 75’ini başkentte barındıran Ankara keçisinin popülasyonu 2008 yılına kadar düşme eğilimi içerisindeydi. Bu eğilime son vermek ve tiftik üretim ile kalitesini artırmak maksadıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Halk Elinde Islah Projesi, Tiftik Desteği ve Anaç Keçi Desteği projelerini uygulayarak bu türün sadece kitaplarda kalmasının önüne geçti.
ANKARA KEÇİSİ VARLIĞI İKİ KATINA ÇIKTI
2008’e kadar başkentte 66 bin 459’a kadar düşen Ankara keçisi varlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı proje ve desteklerle 2018 yılı itibariyle iki katın üzerinde artış göstererek 166 bin civarına çıktı. Uygulanan projeler kapsamında son 13 yılda başkentte Ankara keçisine ve tiftiğine yaklaşık 45 milyon TL destek verildi. 2018 yılında, 303 işletmedeki üretilen 164 ton tiftik için kg başına 30 lira olmak üzere yaklaşık 5 milyon lira tiftik desteği, Halk Elinde Islah ve Gen Kaynaklarını Koruma ve Geliştirme Projesi kapsamında 63 işletmedeki yaklaşık 44 bin baş hayvan için ise yaklaşık 2.5 milyon lira verildi. Ayrıca, 100 bin baş hayvan için 2.5 milyon lira anaç keçi desteği uygulandı.
ANKARA KEÇİSİ KÜLTÜREL MİRAS NİTELİĞİNDE
Ankara Keçisi ekonomik değerinin yanı sıra ülkemiz ve başkentimiz açısından önemli bir kültürel miras niteliğinde olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise “Ankara keçisinin en önemli verimi tiftiktir. Dünyada elmas lif olarak kabul görmesiyle de bilinen kıymetli bir üründür. Bu sebeple Ankara keçisi yetiştiriciliğini yaygınlaştırarak bir dönemin yok olmaya yüz tutan bu değerini layık olduğu noktaya taşımakta kararlıyız. Ankara keçisinden elde edilen ve ekonomik değeri yüksek olan tiftiğin verim ve kalitesini yükselterek, üreticimizin refaha ulaşması için desteklerimizi bundan sonra da devam ettireceğiz” diye konuştu.
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı