“anket Sonuçları Promosyon Anlaşmalarına Yansıtılmalı”

Sağlık Bakanlığı ile Ziraat Bankası arasında gerçekleştirilen, yetkili sendikaların da devrede olduğu promosyon anlaşmaları konusundaki tartışmalar devam ediyor. Başkent Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere ülke genelinde bankalarla imzalanan...

Sağlık Bakanlığı ile Ziraat Bankası arasında gerçekleştirilen, yetkili sendikaların da devrede olduğu promosyon anlaşmaları konusundaki tartışmalar devam ediyor. Başkent Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere ülke genelinde bankalarla imzalanan promosyon anlaşmaları sağlık camiasında hayal kırıklığına neden oldu. Kamudaki sağlık çalışanlarına verilen promosyon rakamları hakkında Bilim Sağlık Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Demokratik Sağlık-Sen Genel Başkanı Togan Demircan, promosyonlarla ilgili beklentilerin karşılanmamasına rağmen bazı illerden olumlu haberler de aldıklarını söyledi. 

“Sonuçlar Yansıtılmaz İse Bir anlam Taşımaz”

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, promosyon anlaşmasına imza atmadan önce kamudaki sağlık çalışanlarına anket uygulaması gerçekleştirdi. Genel Başkan Demircan, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nün tüm sağlık personeli için maaş promosyon sözleşmesinin güncellenmesi veya yeni sözleşme yapılması konularındaki anket uygulaması konusunun önemine işaret etti. Demircan, anlaşma yapılmadan kamudaki çalışanlara anket yapan Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’ne BSHA aracılığıyla teşekkürlerini ileterek, “Anketlerin uygulamaya yansıması asıl önemli olandır. Laf olsun  torba dolsun diye yapılan bir anket anlamsız ve yersizdir” dedi. 

Yetkili Sendikalara Eleştiri 

Demokratik Sağlık-Sen Genel Başkanı Demircan, “Banka promosyonları ile ilgili yaklaşık 7-8 ay önce bizim talep ettiğimiz rakamlar 50 bin civarındaydı. Bundan önceki yaptığımız görüşmelerde ve yazılı taleplerimizde rakam belirtmesek de basın aracılığıyla talep ettiğimiz rakam ortadaydı. Sağlık bakanlığı 29.500 TL gibi komik bir rakama denk gelen bir oranda bunun da bir kısmı para puan olmak kaydıyla imza altına alınmış bir protokol. Arkadaşlarımızın çoğu kredi kartı kullanmıyor. Herhalde bunun hesabını da yapmışlardır. Yapılan bir sözleşme ile ortada bir mağduriyet var ise bunun çözülmesi gerekirken yeni yeni mağduriyetler yaşatılıyor. Banka promosyonu maalesef Sağlık Bakanlığı’nda biraz sünen bir mesele oldu. 10 binlerce 100 binlerce  çalışanın olduğu bir bakanlıkta bu iş böyle oluyor. Bu eğer Bakanlığın Merkez Teşkilatı bünyesinde tek elden yapılacaksa, geçmişteki  örnekleri örneklerden feyzalmak gerekirdi. Geçmişte de  yine Ziraat Bankası’ndan kredi alınmıştı. Arkadaşlarımıza reva görülen rakamlar yine çok komik rakamlardı. Bugün de dünden çok farklı değil. 29 bin 500 TL yoksulluk sınırı ile eş değer bir orandır. ‘Neden 50 bin, 60 bin, 70 bin TL değil de 29 bin 500 TL’ diye soruyoruz. 30 bin TL limit konulmuş ve 29 bin 500 TL’ye anlaşılmıştır. Burada temsil kabiliyetinde olan, temsil yetkisi kendisinde olan sendikalara da yine sesleniyoruz. ‘Sağlık Bakanlığı bu işe müdahil olsun’ fikri ortaya atıldıktan sonra bu rakamlar ortaya çıktı. Keşke sağlık müdürlüklerine tamamen bırakılmış olsaydı. O zaman çok daha kıymetli ve faydalı olabilirdi” dedi. 

“Dersimize iyi çalışmadan yola çıkarsak böyle sınıfta kalırız”

“Promosyon protokolünü ne kadar geç imzalarsanız o kadar sağlık çalışanlarına zarar vermiş olursunuz. Bugün emekli abilerimize, ablalarımıza 3 yıllığına, 8-9 bin TL tutarında promosyon ödeniyor” diyerek sözlerine devam eden Genel Başkan Demircan, “Süre kısa olabilir ama miktarı yüksek olsun. Kredi kartı kullanmak istemeyen, kredi kartı kullanmaya yönlendirilmesinler. Zorunluluk olmasın, bankamatik kartlarına para puanları yüklenebilir. Para puan da olmasın, para olarak verilsin. Dersimize iyi çalışmadan yola çıkarsak sınıfta kalırız. Burada da bu oldu ne yazık ki. Personelin ve çalışanın lehine olan bir konuda bizler çok daha dikkatli ve hızlı hareket edebilmeliyiz. İnsanların banka promosyonundan gelecek üç beş kuruşa ihtiyacı var. Buradan yetkili sendikalara soruyorum. İnsanları neden banka promosyonlarına muhtaç ettiniz? Çünkü toplu sözleşme masasında kamu çalışanları hak ettikleri şekilde temsil edilmiyorlar, edilemiyorlar. Üç kuruş şuradan gelecek, beş kuruş buradan gelecek diye hesap kitap yapıyorlar” dedi. 

“Laf Olsun Torba Dolsun Diye Yapılmamalı”  

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nün banka promosyonları ile ilgili kamudaki sağlık çalışanlarına anket yapması konusunda görüşlerini paylaşan Demircan şunları söyledi: “Yapılan bu anket sonuçları dikkate alınacaksa bunu kıymetli buluruz. Ama laf olsun  torba dolsun diye yapılan bir anket çalışması ise bunu da çok yersiz buluyoruz. Manisa İl Sağlık Müdürlüğüne bu konuda hassasiyet gösterdiği ve personeline kulak verdiği için teşekkür ediyoruz. Türkiye’de anket çalışması ilk kez İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İzmir’de yapılmıştı. Ancak o zaman ki anket çalışması görüşmeler yapılıp bittikten sonra gerçekleştirilmişti. Ondan sonra da Sağlık Müdürlüğü konuyu askıya almıştı. Geçen hafta yeniden görüştüler. Ziraat Bankası ile görüşme yapılmış. Aldığımız bilgiye göre yetkili sendikaların yapacak bir şey yok diğer bankalar gelip katılmıyor dediğini duyduk. Biz ilk dilekçe topladığımızda bazı kesimler bundan bir şey çıkmaz demişti. Bundan bir şey çıkmaz denen yerden 29 bin 500 TL çıktı. Demek ki bir şey çıkabiliyormuş.Bundan 5 yıl önce imzalanan oranlarla maaş yatmıyor artık. Özellikle hekim arkadaşlarımızın maaşlarında bir iyileştirme yapıldı. Akabinde taban ve teşvik ek ödemeler yapıldı. Bankaların açıkladığı yıllık kar oranlarına bakarken, bir de teklif edilen promosyon miktarlarına bakınca gülmemek elde değil.”

 Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri’ni Örnek Gösterdi

Türkiye’de şu an en yüksek promosyon ücretini Jandarma Genel Komutanlığı’nın 62 bin TL olarak gerçekleştirdiğini belirten Demircan, “Bizim talep ettiğimiz rakamlarda da promosyon anlaşmaları imzalanabiliyor muymuş? Evet imzalanabiliyormuş. İzmir’de yine Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Kasım ayında, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ile tatmin eder bir oranda 45 bin TL promosyon anlaşması yaptı. Burada sayısal veriler kıymetlidir. Ege, Dokuz Eylül üniversitelerinin bünyesindeki çalışan sayılarına baktığımızda yapılan anlaşmayı emsallerine kıyasla kıymetli buluyoruz. Ege Üniversitesi’ne 45 bin TL verilebiliyor iken, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışanlara 29 bin TL verilmesi bizi üzüyor” diye konuştu. 

Promosyon Anlaşmalarında Sınıfta Kaldık!

Sağlık Bakanlığı’nca gerçekleştirilen promosyon anlaşmalarına yönelik eleştirilerine devam eden Demircan son olarak şunları söyledi: “Promosyon anlaşmalarında sınıfta kaldık! Beklentiler karşılanmadı. Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri’nde yapılan anlaşmalar emsalleri ve çalışan sayısıyla orantılı olarak kıyaslandığında 29 bin 500 TL’den rakamına göre beklentileri karşılayan bir tutar olabilir. Keşke 60 bin, 70 bin TL olsaydı. Arkadaşlarımız adına teşekkür ediyoruz ama alkışlamıyoruz.” (BİLİM SAĞLIK HABER AJANSI)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?