Anne, babaları başarılı olmayan karneyle gelen çocuklarına karşı olumlu ve yapıcı olmaya davet eden Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikologu Yelda Oge, karnenin hedefin kendisi değil, başarıya götüren bir araç olduğu unutulmaması gerektiğini söyledi.
Öğrenciler, Cuma günü alacakları karnenin heyecanı ve mutluluğu içerisinde. Ancak bazı öğrenciler, karnesinin kötü olması nedeniyle kaygılı ve mutsuz bir süreç yaşıyor. Kuşkusuz her anne baba çocuğunun başarılı olmasını ister. Ancak düşük notların olduğu bir karneyle karşılaşınca ailelerin verecekleri tepkiler, çocuğun psikolojisini olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Bu sebeple çocuğa yaklaşımın nasıl olması gerektiği konusunda açıklama yapan Psikolog Yelda Oge, "Bazı ailelerin karneye olması gerekenden fazla anlam yükleyebilmekteler. Karne bir övünç ya da utanç kaynağı olarak algılamamalı, karne, öğrencilerin ders ve okuldaki durumunu tespit etmek amacıyla verilir. Yani öğrencinin eğitim ve öğretim yaşamındaki gelişmeleri, ilgi alanlarını aynı zamanda da sıkıntı yaşadıkları alanları gösterir" dedi.
"Başka çocuklarla kıyaslamayın!"
Karneye, gereğinden fazla anlam yükleyen anne, babaların kıyaslayıcı, aşağılayıcı ve utandırıcı bir tutum içine girebildiklerine de değinen Oge, bu davranışların çocuğun olumsuz bir benlik algılamasına ve özgüveninin zayıflamasına neden olduğuna dikkat çekti. Psikolog Yelda Oge, "Özellikle kardeşleriyle ve yakın arkadaşlarıyla kıyaslanan çocuklar ailelerine karşı saldırgan ve depresif davranabilirler. Bu çocuklar ailelerinin beklentilerinin kendi seviyelerinden hep daha fazla olduğuna inanırlar. Bu durum çocukta hem kaygı hem baskı yaratarak başarısızlığa götürür" diyerek, kıyaslayıcı bir tutumun ne kadar yanlış olduğunu vurguladı.
"Karnesini değerlendirmek için acele etmeyin"
Karne günü yapılabileceklere değinen Yelda Öge şunları dile getirdi:
"Çocuğunuz karnesiyle birlikte eve geldi. Hızlıca karnesine bakıp yorum yapmak yerine, ona biraz zaman tanıyıp karnesi hakkında konuşmak için uygun bir zamanı bekleyin. Diyelim ki karnesinde zayıf notlar gördünüz. Aldığı bu notlar için onu eleştirmeyi değil, önce çocuğunuzu dinlemeyi deneyin. Düşük notları hakkında kendisinin ve öğretmeninin neler düşündüğünü merak ettiğinizi ve bu konuda neler yapılabileceğini konuşun"
Aklınızdan "Ne ceza versem de akıllansa" diye geçebilir. Ceza vermenin çocuğun kişilik gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Psikolog Yelda Oge, bu yöntemin hiçbir zaman kalıcı ve fayda sağlayıcı bir disiplin yöntemi olmadığını, bunun yerine anne ve babanın çocuğuyla durumu ve neler yapabilecekleri hakkında konuşmalı" ifadelerini kullandı.
"Olumlu yönünden bakın"
Çocuğun ilerideki başarısı için daha yapıcı olacağından, anne babaların olumlu bir tavır içinde
olması önem taşıyor. Yani karnesinde zayıf birkaç notu da olsa, çocuğu iyi olan notları için takdir etmek ve iyileştirilmesi gereken dersleri için neler yapılması konusunda beraber çalışma planı yapmak gerekiyor. Yelda Öge, çocuğun karnesindeki iyileştirilmesi gereken notların sadece çocuğu değil, ailenin ve okulunda değerlendirilmesi gerektiğinin bir göstergesi olduğunun altını çizdi.
"Motivasyon artırıcı ödül verin"
Çocuğun motivasyonunu artırmak için ceza vermek çözüm olmayabilir ama ödül kesinlikle
faydalı. Ancak çocuğa ödül verirken, çalışması konusunda motivasyonunu artırıcı ödüllerin
olmasına dikkat edilmesi ve özellikle bireysel gelişimine ve başarısına uygun hediyeler seçilmesi gerekiyor. Uzman Psikolog Yelda Oge, "Çocuğunuzla planlama yaptığınız ve ona destek olduğunuz halde istediği başarıya ulaşmakta güçlük yaşıyorsa, o zaman bir uzmanın yardımına başvurabilirsiniz" önerisinde de bulundu. Dikkat eksikliği, görsel algıda güçlük, duygudurum değişimleri gibi nedenlerin çocuğun başarısını düşürebildiğini belirten Psikolog Yelda Oge, bu sebeple çocuğun durumu hakkında uzman görüşü almanın; sorunun tespit edilmesini, iyileşme sürecinin hızlanmasını ve başarısının artmasını kolaylaştırabileceğini söyledi.
İHA