Antalya Korkuteli Manay Köyü

Manay Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Manay, Antalya' nın Korkuteli ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin eski adı Manay veya Büyükmanay'dır. Manay aslında 1950'li yıllarda kurutulan gölün adıdır. Etimolojik kökeni hakkında çeşitli görüşler vardır. Eski dilde su anlamına gelen "Ma", sazlık anlamına gelen "Nay" kelimelerinin birleşiminden oluştuğu yönündeki yerel inanış, bilimsel temelden yoksundur.

Mahallenin yakınlarında, Likya uygarlığından kalma, define avcılarının tahribi nedeniyle bir hayli zarar gören Asar Kalesi içerisinde, 10 adet taş lahit bulunmaktadır. Ayrıca bu kaleden çıkarılan tarihi eserler ve definelerin bir kısmı Antalya Müzesi ' nde sergilenmektedir. Yine bu kalededen Antalya şehir merkezine taşınan aslan heykellerinin 2 tanesi, Antalya Karaalioğlu Parkı girişinde parka gelenleri karşılamaktadır. Asar Kalesi Antalya şehir merkezinden, Fethiye yönüne giden turistlerin uğrak yerlerinden olup, heykel ve lahitleriyle yoğun ilgi çekmektedir.

1970 yılından itibaren mahallesimüz çeşitli kentlere göç vermiştir. Mahalleden taşınanlar genellikle bugün Kepez ilçesi sınırları içerisinde yer alan Suişleri mevkiine yerleştikleri için, bu bölge Antalya' nın yerlileri tarafından Küçükmanay olarak dile gelmiş ve mahallesimüzle özdeşleşmiştir.

Köyümüz Antalya kent merkezine 95, Korkuteli ilçesine 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Antalya-Denizli Karayolu'nun, Antalya'dan 86. km' sindeki Kızılcadağ Kavşağı' ndan sağa dönüldüğünde 9 km uzaktadır.Deniz den yüksekliği 1400 - 1450 rakımdır.

Manay Köyü dağlar arasında geniş, tarıma elverişli ve bol verimli bir araziye sahiptir. Manay Köyü, civar köy ve kasabalara oranla toprak bakımından daha zengindir.

Yatım açısından geleceğin gözde konumunda olup gelecek vaat eden bir bölgedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kuruludur. Tahıl ekimi başta olmak üzere şeker pancarı, anason, nohut, patates, turp ve sebze üretimi de yapılmaktadır. Ayrıca meyvecilik ve seracılık da mahallesimüz için önemli geçim kaynaklarındandır. Yonca balyası, hasat zamanında arpa ve buğday balyası satımı mahallenin ekonomisine önemli katkılar sağlar.

Son yıllarda, köy çevresinde mermer madenleri ve mermer işleme tesisleri de yoğunlaşmıştır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak yeterli öğrenci bulunmaması nedeniyle faal değildir.Bu nedenle mahallenin öğrencileri taşımalı eğitimden yararlanmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi, PTT acentesi, Sağlık ocağı yoktur. Bu eksikliklerin giderilmesi için gerekli mevkiilere başvurulmuş, fizibilite çalışmalarına başlanmıştır. Önceden asfalt olan köy yolu, mermer kamyonlarının etkisiyle bozulduğundan, yetkililerin ilgisini beklemektedir. Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. İnternet erişimi mevcuttur.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Antalya Haberleri

Konyaaltı Dron Çekimi